Jazz je hudba okamžiku, říká trumpetista Ambrose Akinmusire

Bez komentáře: Ambrose Akinmusire Quartet (zdroj: ČT24)

Už ve třiadvaceti letech hrál po boku hudebních legend jako Herbie Hancock a Wayne Shorter. Dnes má americký trumpetista Ambrose Akinmusire vlastní kvarteto, se kterým koncertuje po světě. V úterý poprvé vystoupili v České republice, kde zahráli na festivalu brněnského klubu Alterna.

„Jazz je pro mě hudba okamžiku. Není to věc, která stárne nebo mládne,“ říká Ambrose Akinmusire, který jazzem žije už od mládí. Ve třiadvaceti letech si ho vybrali Herbie Hancock a Wayne Shorter na svá turné, v pětadvaceti pak zvítězil ve dvou nejprestižnějších jazzových soutěžích světa.

„Bylo to úžasné, být jim tak blízko. Měl jsem velké štěstí, že jsem byl ve správný čas na správném místě,“ vzpomíná slavný jazzman na své začátky.

Do brněnského klubu Alterna přijel svým kvartetem. Průběh večera ponechali – v jazzovém duchu – částečně náhodě. „My se snažíme nic si nepřipravovat. Tahle hudba je o improvizaci a síle okamžiku. V každé chvíli může plán uhnout doprava nebo doleva, záleží na publiku, kapele i samotné muzice. Takže se snažíme neplánovat, protože život má pro vás vždycky nějaké plány. Je lepší být prostě připravený,“ říká Akinmusire.