Ve Zlíně s nevěstou prodali celé divadlo

Prodaná nevěsta nezestárla, dokazuje nové nastudování Smetanovy komické opery v Městském divadle Zlín. Režisér J. A. Pitínský se vrátil k původnímu textu, hru se zpěvy nazkoušel s činoherním souborem. S nevěstou dokázal prodat i skoro celé divadlo, když na jeviště dokonce v jednu chvíli postavil všechny zaměstnance divadla.

Ve Zlíně se „Prodanka“ obejde bez folklorního klišé, postavy jezdí na kole a pijí pivo rovnou z lahve. I když činoherní části jsou pojaty jako klasické drama, o známé árie diváci nepřijdou, jen je uslyší v komorním aranžmá. V orchestřišti je doprovází jen sedm hudebníků. Milence Jeníka a Mařenku, které má rozdělit výhodná sňatková politika, si zahrál herecký manželský pár - Radovan a Petra Královi.

Prodanou nevěstou oslavuje zlínské divadlo sedmdesátou sezonu. „Dali jsme si krásný dárek: všichni zaměstnanci, včetně truhlárny nebo krejčoven, zpívají první sbor,“ prozradil ředitel divadla Petr Michálek. Na scéně se tak v jeden okamžik sejde téměř stovka účinkujících. 

Prodaná nevěsta ve Zlíně (zdroj: ČT24)

Komický příběh s hudbou Bedřicha Smetany a libretem Karla Sabiny měl premiéru v roce 1866 a je nejhranější českou komickou operou. Jen za posledních sedmdesát let byla nastudována více než stokrát. Troufají si na ni i divadla, která nemají operní soubor - například už kultovní je představení Prodaná nevěsta aneb Pojď domů, ona brečí, které má pražské Studio Ypsilon na repertoáru už od roku 1996.

Ve Zlíně se diváci na premiéru Prodané nevěsty podívali 10. října, do konce měsíce stihnou ještě tři reprízy.