Musica Bohemica se vrací k baladám a legendám

Jaroslav Krček: Vrátil jsem se k tomu podstatnému (zdroj: ČT24)

Soubor Musica Bohemica hraje a zpívá hudbu širokého záběru: od vrcholného baroka přes gotiku a renesanci až po lidovou a současnou hudbu. Na albu, vydanému ke čtyřicátému výročí existence, se vrací ke svým začátkům - k vlastním a upraveným lidovým skladbám.

Stali se nejslavnější českým hudebním souborem, který hraje a zpívá hudbu širokého záběru. Od vrcholného baroka, po gotiku a renesanci. A především také lidovou a současnou hudbu, kterou pro soubor skládá Jaroslav Krček.

Balady a legendy
Zdroj: Supraphon

Začátek historie souboru ale spadá až do roku 1967, kdy vznikla Chorea Bohemica, na ni současná Musica Bohemica navázala. Nová deska, která vyšla v druhé polovině září, čerpá ze dvou vinylových gramodesek ze sedmdesátých a osmdesátých let, jimiž se soubor uvedl na scénu.

„Na té první, s poetickým názvem Dřevo se hudbou odívá, jsem si vyzkoušel kompoziční zpracování tradiční lidové hudby. Myslím, že je to jedna z našich nejlepších nahrávek. Na druhé jsem sáhl po baladách a legendách, protože si myslím, že jsou v našem národním písemnictví to nejkvalitnější,“ připomněl zakladatel a umělecký šéf Musiky Bohemiky Jaroslav Krček, který také pro soubor skládá.

Jubilejní album Balady a legendy obsahuje výběr z obou ranných nahrávek, některé vycházejí na CD poprvé. „Specializovaných souborů, například na baroko, s autentickými hudebními nástroji, je dost,“ chce se Krček i nadále soustředit na vlastní a upravenou lidovou tvorbu. “Vrátil jsem se k tomu podstatnému, k začátku,“ říká při oslavě čtyřicetin souboru.  

Naživo mohou zájemci Musicu Bohemiku v říjnu a v listopadu v Praze a v adventním čase pak i v Blatné, v Písku, v Třebechovicích pod Orebem a také v Bratislavě.