Skladatel David Lang vyměnil Ježíše Krista za děvčátko se sirkami

Na festivalu Struny podzimu v pondělí večer vystoupí skladatel David Lang. V památníku na Vítkově uvede mimo jiné skladbu The Little Match Girl Passion, za kterou získal Pulitzerovu cenu. Vychází z Matoušových pašijí Johanna Sebastiana Bacha o umučení Ježíše Krista, hlavní figurou je však Děvčátko se sirkami.

Skladba Davida Langa The Little Match Girl Passion, která v pondělí zazní v Praze, měla premiéru roku 2007 v Carnegie Hall. Od té doby se stala jedním z nejoceňovanějších děl současné vážné hudby. Langova díla provede ansámbl Theatre of Voices se zpěvákem Paulem Hillierem, specialistou na nejstarší i současnou vokální tvorbu.

Každý ví, co se stane

Oratorium The Little Match Girl Passion vychází z Bachových Matoušových pašijí o umučení Ježíše Krista. Lang ale vynechal křesťanský obsah a do hlavní role v příběhu o utrpení a smrti obsadil jinou tragickou postavu, Děvčátko se sirkami. Pohádka Hanse Christiana Andersena vypráví o chudé dívce, která poslední noc v roce umrzne.

Reportáž: Lang rozezvučel Vítkov (zdroj: ČT24)

„Můžete vzít to, co je univerzální v Bachových Matoušových pašijích. To, jak lidé sledují Kristovo utrpení a pak se ptají sami sebe, jestli mi to pomůže stát se lepším člověkem nebo zlepšit naši společnost,“ uvažuje David Lang. Chtěl vyprávět příběh, který všichni znají a každý ví, že zle skončí: „Už na začátku pašijí ví, že Ježíš zemře. Každý ví, co se stane. Takže ten smutek a osobní prožitek je něco, co člověk vnímá od počátku až do konce.“

Langovy skladby The Little Match Girl Passion a Ark Luggage zazní v doprovodu české komorní formace Epoque Quartet. Ark Luggage je komická litanie o zavazadlech, které si Noe při potopě světa vzal na svoji archu. Návštěvníci Národního památníku na Vítkově se po koncertu dočkají festivalového přídavku, Lang osobně uvede skladbu Stimmung Karlheinze Stockhausena, vokální dílo pro šest hlasů.

Hudba pro Paola Sorrentina

Lang podle hudebních odborníků neustále překvapuje novými hudebními formami. Na kontě má opery, orchestrální, komorní i vokální skladby. Proslavil se rovněž scénickou a filmovou hudbou, například ke snímkům Paola Sorrentina Velká nádhera a Mládí, který právě vstupuje do tuzemských kin. Recenzi na film najdete zde.

Pěvec a dirigent Hillier před čtyřmi desítkami let založil mužské kvarteto Hilliard Ensemble. V roce 1990 stál u zrodu Theatre of Voices, působil též jako umělecký ředitel a dirigent Estonského komorního sboru. Nyní je hlavně spojován se jménem kodaňského souboru Ars nova Copenhagen.

Festival Struny podzimu zahájila 5. října před vyprodanou Státní operou v Praze mallorská zpěvačka Buika. Festival potrvá do 18. listopadu a v programu oslaví svou dosavadní historii, v níž posluchače provázel nejrůznějšími žánry se světovými muzikanty.

Vydáno pod