V Brně pořádají ichtyosauří zápasy

No comment: Zápas ichtyosaurů v muzeu (zdroj: ČT24)

Nová výstava Moravského zemského muzea ukazuje pravěký svět, jak ho viděl malíř Zdeněk Burian. Do brněnského Pavilonu Anthropos zve na Zápas ichtyosaurů.  K vidění je nejen padesát originálních obrazů, ale i zkameněliny, které posloužily jako předloha.

„Je průletem historickými obdobími, tak jak si je Burian představoval. Respektive, jak mu antropologové a odborníci říkali, že by mohl vypadat,“ popsal ve zkratce výstavu generální ředitel muzea Martin Reissner. Malíř totiž při utváření obrazů čerpal inspiraci nejen ve své představivosti, ale především ze zkamenělin a spolupráce s paleontology.

Podle ředitele je podobná výstava v Česku zcela mimořádná. „Je to druhý výstavní projekt, který v posledních letech přibližuje Burianovu práci,“ připomněl. Upozornil, že padesát vystavených obrazů pochází z majetku Moravského zemského muzea. V šedesátých letech se tehdejšímu řediteli podařilo získat na dvě stovky malířových děl.

Zdeněk Burian začal na vystavených obrazech pracovat na žádost paleontologa Josefa Augusty. „Byl osloven profesorem, aby ilustracemi doprovodil jeho vědecké výzkumy v oblasti paleontologie,“ potvrdila Růžena Gregorová, které je kurátorkou výstavy a zároveň vedoucí geologicko-paleontologického oddělení.

Malby jsou podle jejích slov založené na nálezech světového významu. „Tím pádem nám Burian zprostředkoval pohled na paleontologii i v mezinárodním měřítku. Z německých či amerických nalezišť dinosaurů. My paleontologové už za každým obrazem vidíme konkrétní nález,“ řekla Gregorová.

Dodala, že v době socialismu by výzkumníci k těmto objevům bez Burianových obrazů přístup těžko získávali. „Nelíbí se mi, když se dnes jeho malby pokládají za nevědecké a zastaralé, protože odpovídají tehdejšímu vysvětlování paleontologických nálezů,“ dodala.

V Moravském zemském muzeu se Zápasu ichtyosaurů můžou zájemci „účastnit“ až do roku 2017.

Zápas ichtyosaurů v Brně (zdroj: ČT24)