Narozeniny Johna Lennona: Lidé se mu složili na živý symbol míru

Tisíce lidí vytvořily v úterý v newyorském Central Parku obrovský symbol míru. Uctily tak památku slavného „brouka“ Johna Lennona. Hudebník by v pátek oslavil pětasedmdesáté narozeniny. Oslavy organizovala vdova Yoko Ono.

Tisíce lidí se v úterý připojily k Yoko Ono v newyorském Central Parku. Kromě připomínky Johna Lennona se dav pokusil vytvořit světový rekord v počtu lidí, kteří společně vytvoří znamení míru z lidských těl. Pokus však neuspěl.

Podle zástupce Guinnessovy knihy rekordů se v parku sešlo více než 2000 lidí, k vytvoření světového rekordu je však třeba alespoň 5000 osob.

John Lennon je považován za jednoho z největších umělců 60. a 70. let dvacátého století. Britský zpěvák a skladatel se prosadil také jako malíř, herec, spisovatel nebo politický aktivista. Významným způsobem ovlivnil vývoj rockové hudby.

The Quarrymen

Narodil se 9. října 1940 v anglickém Liverpoolu. Již v 15 letech se rozhodl, že bude následovat své hudební idoly, kterými byli třeba Elvis Presley nebo Buddy Holly. V kapele The Quarrymen, kterou na střední škole založil, se seznámil s muzikanty naladěnými na stejnou vlnu, Paulem McCartneym a Georgem Harrisonem.

Tisíce lidí vzpomínají na Johna Lennona
Zdroj: Mike Segar/Reuters

Budoucí slavnou čtveřici později doplnil bubeník Ringo Starr. Rokenrolová skupina se přejmenovala na The Silver Beatles, od čehož už byl jen krok k ikonickému názvu, který zná celý svět. Brouci nejprve hráli v liverpoolských a hamburských klubech, v roce 1962 vydali první nahrávku Love Me Do. Globální „beatlemánii" ale odstartovala až deska Please Please Me a turné po Spojených státech v roce 1964.

Generace mladých lidí rychle získala pocit, že kapela jí mluví z duše. Například Lennonova píseň All You Need Is Love (Vše, co potřebuješ, je láska) se zařadila mezi klasické songy šedesátých let. Nahrávání posledního alba Let It Be však provázely hádky, kapela se rozpadla v roce 1970 a její členové se vydali každý svou cestou.

Slavnější než Ježíš

Přelom v Lennonově životě nastal však už čtyři roky předtím, kdy poznal japonskou umělkyni Yoko Ono, která se posléze stala jeho druhou manželkou. Médiím také tehdy poskytl rozhovor, v němž řekl, že Beatles jsou slavnější než Ježíš. Rouhačský výrok vyvolal mezi věřícími vlnu nevole, v USA lidé dokonce pálili desky kapely. Jak se ukázalo o několik let později, pro Lennona měl zřejmě mnohem tragičtější následky.

John Lennon a Yoko Ono, 1980
Zdroj: ČTK/AP

John a Yoko se zapojili do mírového hnutí, legendárními se staly jejich tiskové konference z hotelových postelí. Lennon hlasitě protestoval proti válce ve Vietnamu. Kvůli britské podpoře amerického tažení neváhal vrátit královně Alžbětě II. Řád britského impéria. Lennonovy písně jako Give Peace a Chance zpívaly davy v ulicích.

Po rozpadu Beatles založil Lennon spolu s manželkou kapelu Plastic Ono Band. Slavnější však byla jeho sólová kariéra, zejména pak deska Imagine (1971), jejíž sugestivní titulní skladba se stala hymnou mírového hnutí.

V roce 1980 vydal poslední album Double Fantasy. Když se 8. prosince téhož roku vracel do svého newyorského bytu, vystřelil na něj Mark David Chapman čtyři smrtelné rány z revolveru. Důvodem byl údajně výrok o Ježíšovi. Jindy Chapman tvrdil, že zpěváka zabil, aby na sebe strhl pozornost. Dodnes si odpykává doživotní trest.