Tak dlouho Našinec s bubnem na zajíce chodil, až se cena utrhla

Jiří Našinec: Kvůli ceně se fronty na knihu stát nebudou (zdroj: ČT24)

Nejlepší literární překlad uplynulého roku je dílem romantisty Jiřího Našince. Dvacátou čtvrtou Cenu Josefa Jungmanna získal za přeložení rumunského románu S bubnem na zajíce chodil.

Dílo Bogdana Suceavy, v Americe žijícího rumunského spisovatele a matematika, vydalo nakladatelství Paseka. Je sžíravou politickou satirou na poměry v rumunské společnosti 90. let minulého století. Podle nakladatele lze v textu nalézt ozvuky děl Michaila Bulgakova, Umberta Eca i latinskoamerického magického realismu. 

Pětašedesátiletý Jiří Našinec je předním překladatelem nejen z rumunštiny, ale také z francouzštiny a moldavštiny. Vyučuje i na Karlově univerzitě. V roce 2007 získal cenu Magnesia Litera za nejlepší překlad knihy Petrua Cimpoešua Simion Výtažník, která se v téže soutěži navíc stala Knihou roku.

  • Tvůrčí prémie obdrželi Viktor Janiš za překlad románu Michaela Fabera Kvítek karmínový a bílý (Argo) a Martin Pokorný za překlad románu Flanna O'Briena U ptáků plavavých (Rubato). Oba romány byly přeloženy z anglického originálu.
  • Prémii Tomáše Hrácha pro mladého překladatele získal Petr Eliáš za překlad z angličtiny románu Rawiho Hagea Karneval (Plus).
  • Jiřímu Pelánovi, který Cenu Josefa Jungmanna dostal v roce 1997 a je také nositelem Státní ceny za překlad i dalších vyznamenání, porota přidělila Stipendium Hany Žantovské. Dostal ho za překlad výboru z barokní poezie, který pod názvem Hvězda v noci, duha ve dne vydá nakladatelství Opus.
  • Do Síně slávy byl uveden nositel Státní ceny za překlad Miroslav Jindra.

Cenu Josefa Jungmanna udílí Obec překladatelů u příležitosti svátku svatého Jeronýma, patrona překladatelů. Získat ji může překladové dílo - próza, poezie, drama, případně nebeletristická literatura z oboru humanistických věd - publikované v prvním vydání v českém jazyce v předchozím roce.

Loňským laureátem se stal Robert Svoboda za překlad maďarského románu Harmonia caelestis autora Pétera Esterházyho. I on byl za stejnou knihou oceněn také Magnesií Literou.