Zrzavého Neděle v Camaret se prodala za 7,8 milionu korun

Obraz Jana Zrzavého Neděle v Camaret se na aukci v Praze prodal za 7,8 milionu korun bez aukční přirážky. Celkem za něj nový majitel zaplatí 9,7 milionu korun. Jde o autorův třetí nejdráž prodaný obraz na českých aukcích. Dosud nejvíce peněz zaplatil nový majitel za Zrzavého Hornatou krajinu, která se v roce 2009 vyšplhala na 10,5 milionu korun.

Na zahraničním trhu se Zrzavého obraz prodal nejdráž za 14,7 milionu korun. Za takovou částku odkleplo kladívko obraz nazvaný Spící hoch před dvěma lety v londýnské aukční síni Sotheby's.

Na obrazu Neděle v Camaret zachytil Zrzavý v roce 1930 přístav s kotvícími loďkami, vévodí mu tři různé odstíny modré - přístav, moře a obloha. Obraz byl zřejmě po celou dobu v držení soukromého majitele a dosud nebyl vystaven.

Vyvolávací cena činila 6,8 milionu korun a organizátoři předpokládali, že se může vyšplhat až na 12 milionů. O dílo svedli souboj dva zájemci, z nichž jeden dražil po telefonu a druhý přímo v aukčním sále. Vítězem byl přímý účastník. Letos se Zrzavého díla objevila v aukcích už čtyřikrát.

Druhým nejdražším obrazem aukce se stala Kubistická kompozice s kloboukem od Františka Foltýna. Obraz připadl dražiteli na telefonu za 1,6 milionu korun včetně přirážek. Jarní kytice s Otavou v pozadí, dílo Václava Špály z roku 1938, se prodalo za celkových 1,5 milionu korun. Přes milion korun se ještě přehouplo plátno Leopolda Stephana z roku 1863 s názvem Údolí Váhu u Trenčína.