Menahem Pressler miluje život a Zlatá Praha zas jeho klavír

Praha se díky mezinárodnímu festivalu pozlatila a krom toho odhalila své vítěze. Absolutní špičkou se stal snímek Život, který miluji – klavírista Menahem Pressler. Ocenění za celoživotní dílo si z přehlídky hudebních a tanečních pořadů určených pro televize odnesla operní pěvkyně Soňa Červená.

Porota Zlaté Prahy vybírala vítěze z pořadů, jejichž stopáž měla dohromady přes pět tisíc minut. Nejdelší snímek trval šest hodin. Nakonec bodoval film o jedenadevadesátiletém hudebníkovi Menahemu Presslerovi. „Musím říct, že to opravdu nebylo nijak náročné, protože Menahem je opravdu velmi vřelý člověk, který má velmi široké srdce, a pro mě to byl vrchol v mém životě,“ řekla o natáčení režisérka Grette Liffersová.

Na přehlídce se ve dvou kategoriích blýskla i světoznámá opera Leoše Janáčka Věc Makropulos natočená v produkci České televize. Odnesla si ocenění Nadace Václava a Dagmar Havlových a Český křišťál v kategorii Performnig Arts.

Devadesátiletá pěvkyně Soňa Červená si cenu za celoživotní dílo vysloužila působením ve více než pěti tisících rolí na všech kontinentech. Už předloni se radovala z Medaile Za zásluhy.

Já se na všechno těším a na všechno jsem zvědavá, takže každý večer někam vycházím, abych něco zažila. A zažívám.
Soňa Červená

Nová scéna Národního divadla během slavnostního vyhlášení předvedla to nejlepší, co česká taneční scéna nabízí. Vystoupila tam taky Viktoria Novak z Polska, která se pyšní titulem nejlepší současná mladá evropská tanečnice.

Zlatá Praha zná vítěze