Zemřel režisér Vladimír Branislav

Zemřel scenárista, dramaturg a režisér Vladimír Branislav. Bylo mu osmdesát let. V šedesátých letech řídil televizní magazín Zvědavá kamera, po roce 1968 ale musel Československou televizi opustit. Po návratu v devadesátých letech natočil několik dokumentů.

Branislav v 60. letech působil jako vedoucí redaktor televizního magazínu Zvědavá kamera. Po srpnové invazi vojsk Varšavské smlouvy a následných personálních čistkách musel televizi opustit a působil na volné noze.

Pod pseudonymem Karel Vlček spolupracoval mimo jiné na večerníčcích O Rákosníčkovi. V letech 1977 až 1990 pracoval ve sběrných surovinách. S televizí začal znovu spolupracovat po sametové revoluci. Od poloviny 90. let natočil několik televizních dokumentů.

Čtyři roky po listopadu 1989 připravil Branislav formou živě vysílaného soudního sporu o mravní hodnoty národa televizní cyklus Soud poslední naděje, na kterém spolupracoval s režisérem Petrem Burianem.

V roce 1996 obdržel ocenění Trilobit Českého filmového a televizního svazu FITES. Vynesl mu je cyklus Takoví jsme byli my, dobří rodáci aneb Z letopisů Máselné Lhoty. Padesát půlhodinových dílů sledovalo obyčejného českého člověka v období let 1945 až 1995. Každý díl doplnily dobové citáty z novin, nahrávky z rozhlasu a z televize, populární melodie i anekdoty.