4 + 4 dny v pohybu jsou dada i terapeutické

Výtvarná díla, tanec, divadlo, performance i urbanistika zabydlí letos podvacáté opuštěný pražský prostor. 4 + 4 dny v pohybu se současným uměním lze v Praze strávit od 2. do 10. října.

„Letos se zaměříme na inscenace, které mají přesah do hudby a částečně i naopak, tedy hudební projekty s přesahem do performance,“ uvedl k programu dramaturg Pavel Štorek. Představit chce publiku opět zajímavé inscenace ze současné taneční a divadelní evropské scény.

Dialog hudby a pohybu

Přehlídku zahájí v Divadle Archa belgický tanečně-hudební projekt Nothing That Is Everything. Vytvořen byl ke stoletým oslavám dadaismu, které připadají na rok 2016. Rekonstruuje jedno z prvních představení Kabaretu Voltaire v Curychu, kde před sto lety avantgardní umělecký směr vznikl.

Konec festivalu obstarají čeští a slovenští umělci. Večer Plug & Play bude premiérou a derniérou zároveň, propojí divadelníky a tanečníky s hudebníky. V krátkých performancích se potkají například 420PEOPLE s kapelou Please The Trees nebo VerTeDance se skupinou Zrní.

Jak nic nechtít

4 + 4 dny od počátku vyhledávaly opuštěné nebo k demolici určené objekty a oživují je uměleckou tvorbou. Letos padla volba na prázdný Desfourský palác, stavbu z poloviny 19. století. Mimo jiné se v něm představí výstava současného umění s názvem Jak nic nechtít. Každý den otevře vernisáž jednu místnost, kterou za předchozích 24 hodin připravili dvojice umělců.

4 +4 dny v pohybu (zdroj: ČT24)

Jubilejní „dny v pohybu“ zabrousí kromě zmíněných dvou míst také do prostoru Jatka78 a do divadla Ponec. Vedle výstav a inscenací zvou také na experimentálně-terapeutickou skupinu nebo na Pro City procházky, třeba po stopách domů, která už neexistují.