Zlatá Praha bude i Červená. Udělí lekci z hudby a tance

Začíná 52. ročník festivalu Zlatá Praha, který pořádá Česká televize. Od 30. září do 3. října si návštěvníci mohou dopřát 5555 minut filmů hudebního a tanečního žánru, na něž se přehlídka zaměřuje.

„Festival se každým rokem rozšiřuje a vyvíjí. Dnes Zlatá Praha přesně odpovídá tomu, co stálo i v základu filozofie ČT art. Tedy nejen představovat divákům výběr ze světové i tuzemské produkce, ale zároveň iniciovat a reflektovat samotné kulturní dění,“ uvedl k festivalu generální ředitel ČT Petr Dvořák. 

Videotéka se 72 filmy

Zlatá Praha je přehlídkou hudebních a tanečních snímků z celého světa, letos promítaných přímo na Nové scéně pražského Národního divadla.

Denně zde bude možné zhlédnout kterýkoli z dvaasemdesáti snímků přihlášených do soutěže prostřednictvím videotéky, kdy si návštěvníci mohou dopřát individuální projekci ve videoboxu či přes Wi-Fi v prostorách Nové scény.

  • Zahajovací večer (30. září od 20:00) - gala k 70 letům založení pražské Taneční konzervatoře - odvysílá web ČT24 v tomto článku (jako součást projektu ČT podporuje).
  • Slavnostní zakončení (3. října od 20:00) živě odvysílá ČT art. Po skončení zařadí do programu vítězný snímek letošního ročníku.
  • K programu se připojil i zahajovací koncert 120. sezony České filharmonie (1. října). Ze zpožděného záznamu (od 20:20) je možné jej slyšet i na ČT art.

Hosté festivalu: Soňa Červená a Jiří Kylián

Večery budou patřit doprovodnému programu. S recitálem vystoupí Soňa Červená, v komponovaném večeru Jiří Kylián, který zároveň uvede českou premiéru dokumentu o sobě.

Během Zlatého dne, který připadá na sobotu, najdou na piazzetě Národního divadla své místo jazzové koncerty, ukázky z repertoáru tanečních konzervatoří i taneční workshopy. „Dokonce je připraveno netradiční akrobatické vystoupení na stěně budovy Národního divadla,“ zve diváky výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Tomáš Motl: Jsme hosty na Nové scéně (zdroj: ČT24)

Součástí Zlaté Prahy je i minifestival ČT art na Nákladovém nádraží Žižkov . „Po tři večery, od čtvrtka do soboty, prostor postupně ožije ukázkami i otevřenými lekcemi tří populárních tanečních stylů: street dance, contemporary a swingu,“ upozornil Motl.

Vstup na Zlatý den Zlaté Prahy, program na nádraží Žižkov i do videotéky na Nové scéně je zdarma.