Roger Waters už prý The Wall zazdil. Rozloučí se ve stovkách kin

The Wall v kinech (zdroj: ČT24)

Tři roky jezdil Roger Waters, zakládající člen zaniklé skupiny Pink Floyd, po světě s mamutí audiovizuální show The Wall. Projekt, vycházející ze slavného alba, se stal i tématem stejnojmenného filmu. Na jeden večer jej oživí souběžná projekce ve stovkách kin po celém světě. Jen v Česku a na Slovensku se připojí devadesát projekcí.

Film Roger Waters The Wall měl světovou premiéru na loňském filmovém festivalu v Torontu. Zachycuje atmosféru Watersova tříletého koncertního turné, na nějž na americkém kontinentu vyrazilo dva a půl milionu návštěvníků, v Evropě milion. V srpnu 2013 se Waters zastavil i v Praze.

Rockovou operu The Wall napsal Waters mimo jiné v upomínku na svého otce, jenž zemřel ve druhé světové válce, a věnoval ji všem, kdo zažili podobnou ztrátu. Při show požádal fanoušky o fotografie těch, o které přišli ve válečných konfliktech, a dostalo se mu ohromné podpory. 

Tu show jsme oživili, abychom aktualizovali její sdělení, zdůraznili její sociální a politickou rovinu. Film je vědomě protiválečný. Je to protest a prosba za mír.
Sean Evans
režisér

Na konci sedmdesátých let Pink Floyd netušili, jak aktuální zůstane jejich hudba i v dalších dekádách. Zeď se stala symbolem odporu k válkám a manipulaci.

Album The Wall vyšlo v roce 1979, o tři roky později vznikl i hudební film, v němž si roli rockového hudebníka Pinka, jehož život deska sleduje, zahrál zpěvák Bob Geldof. Koncertní provedení zopakoval například v roce 1990 v Německu, po pádu Berlínské zdi. V budoucnu se The Wall na pódiích už nejspíš neobjeví. I když… „Mohl bych to ještě zopakovat,“ připouští Waters. „Slíbil jsem Palestincům, že pokud se jim někdy podaří strhnout tu jejich zeď, vrátím se a znovu tam zahraju.“