Kaiser a Roden točí "politický thriller" o mnichovské dohodě

Dva roky, které předcházely druhé světové válce, ukáže v novém česko-slovenském filmu Masaryk režisér Julius Ševčík. Zásadní události, které vyvrcholily mnichovskou dohodou, budou ve filmu řešit Karel Roden jako Jan Masaryk a Oldřich Kaiser v roli Edvarda Beneše. Natáčení snímku v koprodukci České televize právě odstartovalo.

Nelehký úkol muže, který má Československo provést jedním z nejtěžších období historie, přijal na plátně herec Oldřich Kaiser. V jedné ze scén dojde i na prezidentův projev k národu, ve kterém sděluje výsledek mnichovské dohody. Československo se od něho dozvídá, že mobilizace je zbytečná a musí se podřídit vůli evropských mocností.

„Ta situace byla pro něj určitě nelehká. Samozřejmě nechtěl, aby v izolované válce lidé umírali,“ říká herec Oldřich Kaiser, který ve filmu Edvarda Beneše ztvárňuje.

„Nechtěl jsem žádné rozvleklé životopisné nebo politické drama, chtěl jsem spíš politický thriller, film, který má napětí a v kterém se řeší opravdu zásadní věci,“ uvedl režisér Julius Ševčík. Postavu Jana Masaryka bude hrát Karel Roden, jeho fyzickou proměnu v předválečného ministra zahraničí zatím filmaři tají. Scény s ním se budou natáčet až po novém roce. Diváci je v premiéře uvidí už příští rok.

Masaryk a Beneš ve filmu (zdroj: ČT24)