Zdeněk Bína zase letí. Za křídlem schovává kytaru

Zdeněk Bína natočil desku Bird (zdroj: ČT24)

Česká formace -123 minut se rozpadla před šesti lety. Její bývalý frontman Zdeněk Bína se tehdy rozhodl pro sólovou kariéru, avšak jeho debut Bird vychází teprve v těchto dnech. Kytarista stojí za všemi texty i hudbou. Na desce mu šlo hlavně o osobitý projev nevázaný žádnými pravidly.

Zdeněk Bína / Bird
Zdroj: Zdeněk Bína

Bína si nahrál také veškeré nástroje. Kytaru a hlas bere jako rovnocenné partnery. Ani jednoho neupřednostňuje a ani pro jeden neurčuje předem dané mantinely. „Celé tohle období mě přivedlo k tomu, že chci dělat jenom muziku, jakou momentálně slyším. Tu zaznamenám a udělám písničku, aby procházela minimální rozumovou cenzurou,“ říká o procesu tvorby.

Zpěv většinou neomezuje ani konkrétním jazykem, což se projevuje zejména při živých vystoupeních. „Využívat hlas jako nástroj improvizace a nevědět, co bude, je pro mě asi nejsilnější zážitek s hudbou. Nevím, co pusa pustí. Jestli to bude ethno, nebo začnu jamovat s angličtinou,“ dodává.

Byla to zásadní životní věc. Hodně intenzivní život a jsem za něj vděčný. Člověk se tou hudbou tak nějak otřískal.
Zdeněk Bína
Muzikant

S kapelou -123 minut si začal utvářet charakteristický styl, který pak společně obtiskli na šest alb. Skupina získala i cenu Anděl. Za posledních šest let vystupuje Bína sólově a toto období završil právě deskou Bird.