Milujte ošklivou architekturu! Nová scéna hájí ohyzdné stavby

„Nedívej se na ten dům, ať se ti neudělá špatně!“ říká matka dceři na jednom skeči vážícím se k projektu Nejošklivější architektura Prahy. Piazetta Národního divadla nabízí kolemjdoucím sbírku normalizačních staveb, které pravidelně okupující žebříčky nejohyzdnějších budov. Snaží se ukázat, že si hanlivé pojmenování nezaslouží.

Z lásky k architektuře, nad kterou se veřejnost často ušklíbá, se k Nové scéně přišly vyznat už desítky lidí. Podle autorů projektu si stavby tak špatnou pověst nezaslouží. Během podzimu budou pokračovat prohlídky po dalších místech, třeba po Žižkovské věži nebo po Hlavním nádraží.

Proběhla mimo jiné i přednáška na téma srovnání díla manželů Machoninových a spoluautora Nové scény Karla Pragera. Ta je od vybudování v roce 1983 jednou z velmi diskutovaných pražských staveb. Na přetřes přijde i předrevoluční architektura, pro kterou bylo klíčové hlavně plnění termínů. 

Zájemce po piazzetě provedou architekti Pavel Karous a Adam Gebrian nebo výtvarník a rapper Vladimir 518. Ten patří k obdivovatelům Pragerovy práce, což potvrzuje chystanou videoprojekcí. Průvodci nabídnou veřejnosti jiný úhel pohledu na „ošklivé“ stavby a vysvětlí některé jejich kvality.

Za nápadem stojí platforma Scholastika, autorem projektu je Ondřej Horák.

Nová scéna vystavuje "ošklivé" stavby (zdroj: ČT24)