Světoběžník Cimrman žhaví v Paláci YMCA parní invalidní vozík

Vzhledem ke svým mnohooborovým aktivitám se český génius Jára Cimrman hodně nacestoval. Co všechno si bral s sebou, co k přesunu z místa na místo používal a jiné informace poskytne jeho příznivcům výstava Světoběžník Jára Cimrman, která se otevřela v pražském Paláci YMCA a potrvá do 10. listopadu. Některé velikánovy artefakty jsou vystaveny vůbec poprvé – jako například náčrtek parního invalidního vozíku.

Expozici, která disponuje Cimrmanovým jízdním kolem nebo speciálním cestovním kufrem, otevřeli divadelníci Zdeněk Svěrák, Petr Brukner a Jaroslav Weigel. Ten ostatně výstavu doplnil o plakáty a grafiky k dosud neviděným kostýmním návrhům ke hrám Švestka a Posel z Liptákova. Nechybí ani vůbec první plakát k představení Aktu, na němž je údajně zobrazen i malý Cimrman.

Otec českého génia Zdeněk Svěrák si na výstavě nejvíc cení bicykl, který kromě Cimrmana uvezl čtyři děti, a želvy rychlonožky, již mistr naučil tančit tango.

Jaroslav Weigel, Zdeněk Svěrák a Petr Brukner
Zdroj: ČTK

Jedná se už o třetí výstavu s cimrmanovskou tématikou, kterou Palác YMCA hostí. Své prostory nabídl poté, co došlo ke zrušení stálé výstavy o životě této smyšlené postavy v Petřínské rozhledně. V objektu navíc sídlí české i evropské ústředí nejstarší a největší mládežnické organizace na světě. Sportovní akce, hudební a divadelní aktivity i tábory by prý bájný umělec jistě ocenil.