Lagercrantz o pokračování Milénia: Před vydáním mě grilovali

Lagercrantz představil v Praze Milénium (zdroj: ČT24)

Svatokrádež, nebo upřímná snaha vyhovět milionům fanoušků? Rozporuplné reakce vyvolal čtvrtý díl nejúspěšnější detektivní série současnosti - Milénia. Autorem knihy totiž není Stieg Larsson, ale jeho krajan David Lagercrantz. Švédský spisovatel představil ve středu osobně novinku v Praze a svěřil se, že získat čtenáře Milénia nebylo vůbec jednoduché.

Dívka v pavoučí síti vrátila na literární scénu investigativního novináře Mikaela Blomkvista a svéráznou hackerku Lisbeth Salanderovou, společně řeší případ týkající se výzkumu umělé inteligence. 

„Lisbeth mě pronásledovala s výčitkou“

Lisbeth, rebelka s příčinou, není jen románovou postavou, ale odpovědí Stiega Larssona na otřesnou zkušenost z mládí. V patnácti letech se stal bezmocným svědkem znásilnění kamarádky. V její postavě řešil Larsson citlivé téma, a jeho pokračovatel si toho je dobře vědom.

„Bylo těžké o ní psát,“ přiznává. „Měl jsem noční můry. Lisbeth Salanderová mě pronásledovala s výčitkou: 'Davide, děláš to špatně.' Trvalo mi dlouho, než jsem se jí dostal na kobylku.“

Larsson zemřel před jednácti lety. Nedožil se tak úspěchu své kriminální série, všechny tři díly (Muži, kteří nenávidí ženyDívka, která si hrála s ohněm a Dívka, která kopla do vosího hnízda), jež vyšly až po jeho smrti, se staly bestsellery. Trilogie se prodalo přes osmdesát milionů výtisků, z toho jen v Česku přes čtyři sta tisíc.

Noomi Rapaceová jako Lisbeth Salanderová ve filmové adaptaci románu Muži, kteří nenávidí ženy (2009, režie: Niels Arden Oplev)
Zdroj: Bontonfilm

O deset let mladší Lagercrantz pokračuje ve šlépějích kolegy, který detektivku povýšil na žánr kritizující násilí na ženách nebo pravicový extremismus. Přesto příběhy Salanderové a investigativního novináře Blomkvista nevyznívají kazatelsky, ale drží si tempo dobré krimi.

Bude čtvrtý díl i od Larssona?

Pokračování u všech ale nadšení nevzbudilo. Nejhlasitější odpůrkyní je Larssonova partnerka. Eva Gabrielssonová tvrdí, že by muž, s nímž přes třicet let žila, nové pokračování nestrpěl. Právo ale stojí na straně spisovatelova bratra a otce, kteří nový díl iniciovali.

Ještě před vydáním se rozpoutalo naprosté šílenství. Grilovali mě jako politika. Řešila se Sýrie, Putin, Palestina, ale já jsem byl zprávou číslo jedna. A dotírali na mě: Jak ses opovážil!
David Lagercrantz

Další rozměr sporu dodává skutečnost, že Gabrielssonová zřejmě vlastní originál čtvrtého dílu, který Larrson nestihl dokončit. Teoreticky by tak mohla existovat dvě pokračování. David Lagercrantz by vydání Larrsonovy verze údajně přivítal.

Koneckonců dvě verze mají i filmové adaptace. V severské režii se na plátno dostala už celá trilogie, v americké verzi zatím jen první díl. Další premiéra by měla následovat v příštím roce.