Dvořákova Praha se „vybyčkovala“ k závěru

Končí Dvořákova Praha (zdroj: ČT24)

Pro podzim je 23. září dnem prvním, pro Dvořákovu Prahu posledním. Patnáctý ročník hudebního festivalu zakončí Česká filharmonie pod vedením jednoho z nejžádanějších dirigentů současnosti, Rusa Semjona Byčkova.

Přehlídka pojmenovaná po významném českém skladateli odehrála dvě desítky koncertů zasvěcených především, ale ne jenom Antonínu Dvořákovi. A přivítala významné hosty: letos zahajoval viloncellista Yo-Yo Ma, londýnskou filharmonii řídil německý dirigent  Christoph von Dohnányi.

Pod taktovkou Byčkova představí  Česká filharmonie na závěrečném večeru vedle Dvořákovy Novosvětské také Čajkovského Patetickou symfonii. „Vyčníval už ve své době, kdy patřil do té části ruské společnosti, která se identifikovala se západními hodnotami a tradicí,“ uvedl k výběru dirigent a skladatelův krajan.

Semjon Byčkov se narodil v Petrohradě v roce 1952. Poprvé dirigoval ve čtrnácti letech sbor, v sedmnácti letech již vedl symfonický orchestr a o rok později, kdy vstupoval na Petrohradskou konzervatoř, i operní orchestr. Ve 23 letech emigroval do Spojených států. Rus s americkým občanstvím během své dosavadní kariéry dirigoval prakticky všechny významné orchestry světa, jako jsou například Berlínská a Vídeňská filharmonie, Londýnský symfonický orchestr nebo Newyorská filharmonie. Pravidelně vystupuje na festivalu BBC Proms. Zároveň sklízí úspěchy v operním žánru, kde řídil například Královskou operu Covent Garden v Londýně, newyorskou Metropolitní operu, Vídeňskou státní operu nebo Salcburský festival.

Semjon Byčkov
Zdroj: Stránky Semjona Byčkova

Českému orchestru dal Byčkov přednost před řadou jiných světových těles i pro nahrávání Čajkovského díla. „Když přišlo pozvání od České filharmonie, říkal jsem si, že je opravdu až neuvěřitelné, že přichází v tomto období mého života a od tohoto orchestru, který je svým způsobem kulturním křížencem, částečně součástí východní Evropy a částečně západní Evropy, a navíc má velmi vznešenou tradici,“ váží si prý spolupráce s filharmoniky.

S Byčkovem budou nahrávat právě Čajkovského symfonie. Nahrávky vyjdou u respektované značky Decca Classics.