Výstava v Domě umění je Chatrná na druhou

Jsem prostorem, hlásá název nové výstavy v brněnském Domě umění. Ohlíží se za dílem výtvarníka Dalibora Chatrného, v jehož tvorbě hrál právě prostor stěžejní roli. Návštěvníci uvidí i umělcovy monumentální práce, které musely na jarní výstavě v komornějších prostorách domu U Kamenného zvonu v Praze zůstat stranou. Prezentaci doplňuje výstava prací Chatrného bratra Ivana.

Dalibor Chatrný, jeden z hlavních představitelů avantgardních a konceptuálních tendencí v českém umění, zemřel před třemi lety. Většinu života prožil v Brně, kde mu nyní u příležitosti nedožitých devadesátin připravili retrospektivní výstavu.

„Jeho dílo má mezinárodní dosah, i když v tomto smyslu ještě nebylo zcela doceněno. Jeho přesah do různých oblastí je tak široký, že u dalších umělců téže generace nemá obdoby,“ zhodnotil Chatrného dílo kurátor výstavy Jiří Machalický.

Byť výstava ukazuje autorův vývoj od 60. let až do smrti, jsou jeho díla podle odborníků stále aktuální. „Velmi dobře rezonuje s tím, co v současné době dělají mladí autoři,“ uvedla ředitelka Domu umění Terezie Petišková.

Doplňkem k Chatrného prezentaci je výstava prací jeho bratra Ivana v sále v přízemí. „Oba úzce spolupracovali,“ vysvětlil kurátor Machalický.

Hravá vernisáž se opakuje

Retrospektivní výstavu příhodně zahájila retrospektivní osmihodinová vernisáž. Ta byla rekonstrukcí skutečné akce Dalibora Chatrného, která se v Domě umění konala v roce 1990. Výtvarník tehdy lidem řekl, že s předměty můžou manipulovat, jak chtějí.

„První den to diváci to vzali hrozně útokem, začali si s tím hrát. Velmi mě zaujalo, že v té době měli lidé úplně jinou povahu,“ vzpomněl Jiří Příhoda, který má na starosti architektonické a grafické řešení současné výstavy. „Je to taková sonda. Ale vypadá to, že teď si s tím lidé hrát moc nebudou,“ uzavřel Příhoda.

Dalibor Chatrný se narodil v roce 1925 v Brně. V počátcích své tvorby se dotkl principů minimalismu, zabýval se geometrickým dělením plochy a prostoru, které narušoval náhodnými zásahy. Z první poloviny 70. let pocházejí Chatrného kresby a objekty, ve kterých originálním způsobem využíval energii magnetů. Experimentoval také s vizuální poezií. Chatrný působil jako pedagog na několika brněnských školách i na akademii v Praze. Jeho obrazy a objekty jsou součástí sbírek mnoha českých a zahraničních galerií. V roce 2006 získal Cenu ministerstva kultury za přínos v oblasti výtvarného umění a architektury. Zemřel v roce 2012 v Rajhradě u Brna.

Dalibor Chatrný
Zdroj: Vladislav Galgonek/ČTK