Češi se v San Sebastiánu po 10 letech podělili o Rodinný film

Ve světové premiéře byl promítnut na mezinárodní filmové přehlídce v San Sebastiánu Rodinný film. Drama o jedné rodině natočil slovinsko-český režisér Olmo Omerzu. Český snímek byl na tomto festivalu promítnut před deseti lety.

Olmo Omerzu měl úspěch už se svým celovečerním debutem - Příliš mladá noc si premiéru odbyla na Berlinale. Stejně jako ve své prvotině i v Rodinném filmu absolvent pražské FAMU rozebírá vztahy uvnitř rodiny. Dvě nedospělé děti se musí popasovat s nabytou svobodou poté, co je jejich rodiče nechají doma kvůli plavbě přes oceán. Všichni se pak musí vyrovnat s nečekanou krizí. 

Do San Sebastiánu režiséra doprovodily mimo jiné herečky Vanda Hybnerová, Jenovéfa Boková a Eliška Křenková. Ve filmu se objeví i Martin Pechlát či Karel Roden. Snímek byl uveden v soutěžní sekci New Directors, kde česká kinematografie uspěla naposledy v roce 2005 - tehdy soutěž vyhrálo Štěstí Bohdana Slámy.

Producent: O Rodinný film je velký zájem

Producent Jiří Konečný doufá, že konkurenci třinácti dalších titulů ustojí i Rodinný film. „Přijetí našeho filmu ve zcela zaplněném sále bylo nadšené a spontánní, dalo by se říci zalité sluncem, stejně jako je dnes celý San Sebastián. O Rodinný film je veliký zájem, ještě nás čekají další projekce. Pozitivní reakce publika nás těší i proto, že filmy vybrané do sekce New Directors mohou také získat cenu Youth Award, kterou uděluje divácká porota, tvořená třemi stovkami mladých lidí ve věku od 18 do 25 let,“ uvedl.

Koprodukční drama se natáčelo v Praze a v Thajsku, se zapojením Česka, Německa, Slovinska, Francie a Slovenska. Koproducentem je i Česká televize. Zda uspěje na 63. ročníku festivalu v San Sebastiánu, bude jasné 26. září.