Češi proti Čechům i očkování. Co se chystá v tuzemském dokumentu?

Od Krále Šumavy přes digitálního hipstera až po trampy, vznikající tuzemské dokumentární filmy vypoví mnohé o naší společnosti. Jejich přehled poskytl každoroční Panel připravovaných českých dokumentů v pražském kině Světozor.

89 připravovaných a 22 nově dokončených českých dokumentů shrnuje katalog Czech Docs 2015–2016, který je dostupný i na webu

Chystají se portréty známých osobností minulosti (herečky Lídy Baarové, skladatele Bohuslava Martinů či architekta Josefa Pleskota) i současnosti (kněze Tomáše Halíka, fotografa Josefa Koudelky nebo krasobruslaře Tomáše Vernera). Méně známé osudy připomenou filmy o nacisty i komunisty vězněném kardinálovi Štěpánu Trochtovi či o imunologovi a genetikovi Emilu Skamenem.

Dokumentaristé prozkoumají také život gayů a leseb narozených v 60. letech minulého století a vydají se do ulic Bukurešti či do Rwandy. 

Seznamte se s vybranými dokumenty podrobněji:

Dokumentarista Tomáš Kratochvíl se na půl roku odstěhoval do ústeckého ghetta. Své soužití s tamními Romy zaznamenal už ve snímku Gadžo, který odvysílala loni Česká televize jako součást projektu Český žurnál. Ze stejné zkušenosti vychází i nový dokument Češi proti Čechům, který by mohl divákům sdělit to podstatné o soužití majoritní české společnosti s romskou menšinou spíš než obecné diskuse a zpravodajské reportáže.

Trailer: Češi proti Čechům (zdroj: ČT24)

Romskému tématu se věnují i Rozálie Kohoutová a Tomáš Bojar. Sledují jednu podivnou fotbalovou sezonu TJ Junior Roma, děčínského klubu okresního přeboru složeného převážně z romských hráčů. Většinu zápasu vyhrál tým kontumačně, naprostá většina ostatních týmů proti němu totiž odmítla nastoupit.

Trailer: TJ Roma (zdroj: ČT24)

Miroslav Janek „popsal“ už několik výrazných osobností - režisérku Drahomíru Vihanovou, člena Plastic People of the Universe Vratislava Brabence, prvního českého prezidenta při dokončování práce zesnulého dokumentaristy Pavla Kouteckého i jeho manželku Olgu Havlovou. Jeho poslední dokument se od této linie ale odchyluje. V Normálním autistickém filmu se spíše než na diagnózu zaměřuje na až magické uvažování autistů, které vnímá jako jedince, jejichž myšlení nás může obohatit.

Režisér Marek Bureš zatím není příliš znám, stejně jako hrdina jeho dokumentárního debutu Jan Němec.  Přestože tento Lyžař patří v počtu získaných světových titulů mezi nejúspěšnější české sportovce. Věnuje se ale mediálně příliš nepodporovanému sportu - travnímu lyžování. Touha dostat se na olympiádu i jako reprezentant alpského lyžování ho dokonce dovedla k poměrně razantnímu řešení - závodit za Kostariku.

Očkovat, nebo neočkovat? Zásadní otázka, kterou řeší řada rodičů. Přidali se k nim i dokumentaristé Tereza Reichová a Hynek Reich Štětka ve snímku Epidemie svobody

Hynek Reich Štětka o filmu (zdroj: ČT24)

Panel dokumentů od roku 2005 organizuje Institut dokumentárního filmu společně s Českým filmovým centrem.