Andersen nebyl určen dětem, odhalí týden Skandinávského domu

Je tomu 210 let, co se narodil, a 140 let, co zemřel jeden z nejvýznamnějších evropských pohádkářů Hans Christian Andersen. Skandinávský dům v Praze nachystal týden kulturních akcí, které dánského literáta představí v nových podobách: ať už formou komiksu, muzikálu nebo dětské dílny.

Pohádky nejsou v první řadě vůbec pro děti. Andersena samotného to velmi hnětlo. Ke sklonku života říkal, že ta předstíraná naivita je jen stafáž, a my se v překladech vzdalujeme jeho skutečnému stylu vyprávění. Vlastně mu vůbec nerozumíme.
Helena Březinová

V Česku začaly jeho příběhy vycházet od roku 1863. Přestože Andersen českými zeměmi spíše projížděl, zaznamenal si o jejich obyvatelích několik pozoruhodností. Našince považoval za snědé, až hnědé. Udělal si také poznámku o rozervaných sedlácích, které míjel cestou do Vídně.

Rozumíme si?

Češi pro něj tak byli exotické obyvatelstvo mluvící hatmatilkou, „jazykem, který není německý.“ Považoval nás totiž za součást Německa. Nerozuměl pojmu češství a tehdejší reálie vůbec neřešil. V zemi se mu líbilo podle toho, jakou měl zrovna náladu, uvedla Helena Březinová z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. 

O Praze Andersen referoval jako o druhém nejkrásnějším německém městě

Konkrétní detaily odhalila její pondělní přednáška, která si kladla mimo jiné otázky, jak v tuzemsku přijali spisovatelova díla a jaká byla celková odezva společnosti. Spisovatel byl totiž překvapen, jak moc se jeho pohádky na zdejším území čtou. Březinová zároveň podotýká, že se vlivem špatných překladů Andersenovo dílo přetransformovalo a bylo chybně vyloženo jako dětská literatura. Málokdo má k dispozici jeho originální rukopis, podle něhož by zjistil, že to tak nebylo, říká. 

Jednou nohou ve Skandinávii

Andersenův týden dále představí komiks Kouzelný klobouk, který propojuje prvky světoznámých pohádek s volnou fantazií způsobem, který čtenáři připomíná moderní přístup samotného autora.

V pátek se promítne hollywoodský muzikál Hans Christian Andersen z roku 1952, jenž si odnesl hned šest nominací na Oscara. Nedělní odpoledne patří rodinám s dětmi, pro které je přichystáno pásmo pohádek spojené s dětskou dílnou. 

Týden s Andersenem (zdroj: ČT24)