Těžký život Očima fotografky, které se smát nepřestanou

Bez humoru nejde tenhle svět přežít, jinak bychom se všichni zbláznili, říká režisér Matej Mináč, který zdokumentoval život své matky Zuzany Mináčové. Ta patří dodnes k největším osobnostem slovenské i české fotografie. Jak i přes nelehkou minulost zvládá současnost s neustálým úsměvem se od čtvrtečního dne podělí s diváky kin skrze snímek Očima fotografky.

Film je sestaven z několika rovin. Promítají se v něm dobové i aktuální záběry, útržky z filmů (např. Všichni moji blízcí) a ještě navíc zcela nový snímek s hranými rekostrukcemi, který vypráví o hrůzách druhé světové války. Mináčová totiž od třinácti let část dětství prožila v Osvětimi. Vůbec poprvé se rozhodla vyprávět o tom, jak se tam dostala, i o tom, kdo jí tenkrát zachránil život.

Režisér má ve filmografii Nickyho rodinu nebo Nicholas Winton – Síla lidskosti  vyprávějící o příběhu muže, který zachránil stovky českých a slovenských židovských dětí před smrtí. Mináč ale v novém snímku zdokumentoval osud jednoho z těch, co neměli to štěstí dostat se včas do bezpečí Wintonovým vlakem – vlastní matky. Jedinou možností, jak se fotografka mohla zbavit neustálých nočních můr, tak bylo vypovědět celý příběh o dětské lásce a statečnosti.

Očima fotografky v kinech (zdroj: ČT24)

V doprovodu energické ženy si divák projde zásadními zvraty 20. století – fašismem, komunismem a kapitalismem. Mináčová odhaluje principy své umělecké tvorby, zákulisí fotografování hvězd i svůj osobní život.

Film byl uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary a byl vybrán do hlavní soutěže filmů na MFF v Haifě. Od 17. září jej bude možné nalézt take v multiplexech. Díky své historické hodnotě v budoucnu zamíří do škol.