Finále Man Bookera: rybáři a uprchlíci vs. vrazi Boba Marleyho

Porota Man Bookerovy ceny oznámila jména šesti finalistů, kteří se mohou stát letos vítězi této prestižní britské literární soutěže. Do nejužšího výběru se dostala i držitelka neméně prestižní Pulitzerovy ceny Anne Tylerová.

Pulitzera dostala americká autorka v roce 1989 za knihu Lekce dýchání. V Man Bookerově ceně soutěží s románem A Spool of Blue Thread (Cívka modrých nití), v němž odvíjí příběh čtyř generací jedné rodiny.

Anne Tylerová / A Spool of Blue Thread (Cívka modrých nití)
Zdroj: ČTK/PA

Mezi finalisty je i Tylerové krajanka Hanya Yanagiharaová s dílem A Little Life (Trochu života). Na vyprávění o osudech čtyř přátel, kteří se po studiích přestěhují z malého města v Massachusetts do velkého New Yorku, oceňuje porota „vyobrazení žalu, tyranie paměti a mezí lidské odolnosti“.

Britské autory zastupuje Sunjeev Sahota a jeho The Year of the Runaways (Rok uprchlíků), jehož hrdiny jsou uprchlíci z Indie, kde má autor i své kořeny, a Tom McCarthy, který byl na Man Bookerovu cenu nominován i za svůj předposlední román C, jenž vyšel i v českém překladu. Jednopísmenné názvy neopustil ani v Satin Island (Saténový ostrov). Je příběh antropologa U., který dostane za úkol sepsat zprávu, v níž by shrnul náš věk.

Do finále se dostal také nigerijský spisovatel Chigozie Obioma. Děj knihy The Fishermen (Rybáři) se odehrává v polovině 90. let v Nigérii. Příběh o proroctví, které rozpoutalo řetězec zla a násilí mezi bratry, je vyprávěn z pohledu devítiletého kluka. 

Chigozie Obioma - nigerijský spisovatel nominovaný za román The Fishermen (Rybáři)
Zdroj: Zach Mueller/ČTK/PA

Šestici završuje Jamajčan Marlon James s románem A Brief History of Seven Killings (Stručná historie sedmi vrahů). Vrací se v něm k události ze života jamajského hudebníka Boba Marleyho, do prosince roku 1976, kdy se ho v jeho domě pokusila zavraždit skupina mužů. 

Man Bookerova cena, udělovaná od roku 1969, je druhým rokem otevřena celému anglofonnímu světu. Do té doby byla určena jen spisovatelům ze států Společenství, Irska a Zimbabwe. Loni ocenění získal Australan Richard Flanagan s válečným románem The Narrow Road to the Deep North. Letošní vítěz bude znám 13. října.