Studio Bubec: Čestmír Suška pořádá umělecké safari

Za minulého režimu to byla skladová hala na okraji Prahy, nyní zde funguje ateliér, kde tvoří umělci z celého světa. Za vznikem Studia Bubec stojí především sochař Čestmír Suška. Na jubilejní třicáté výstavě Art Safari de luxe se představily desítky umělců, včetně Michaela Rittsteina, Jiřího Davida nebo Petra Nikla.

Setkání Art Safari de luxe oslavilo 30 dosavadních realizací přehlídky a zároveň výročí založení Studia Bubec. Proměna skladu v živoucí ateliér, kde se potkávají umělci a jejich díla, začala před 15 lety. „Motivací byla spousta věcí, zaprvé jsem rád s lidmi, takže jsem přišel s projektem otevřeného ateliéru,“ říká Čestmír Suška.

Studio roku 2000 založil s pomocí přátel, kteří žijí v Řeporyjích: režisér Jan Hřebejk, hudebník Karel Holas, dramaturg Martin Velíšek a architekt Ivo Bílý. Základní vize centra na okraji přírodní rezervace Prokopské údolí zní: propojovat, inspirovat, vzdělávat.

Kromě předních českých umělců v ateliéru tvoří i děti, pravidelně se tu pořádají dětské dílny. Základní myšlenka je vést mladé lidi k aktivnímu vnímání výtvarného umění. Nejmenší si zde mohou i hrát, třeba v dřevěném autě Martina Pertla.

Čestmír Suška pořádá umělecké safari (zdroj: ČT24)

Studio Bubec na okraji Prahy v Řeporyjích pořádá dílny, výtvarné kurzy, divadelní představení nebo masopustní průvody. Postupně se mění na velké kulturní centrum. Ve spolupráci s městskou částí chce studio své aktivity rozšířit na větší území, plánuje vznik nových budov s ateliéry a dalšími objekty. Studio poskytuje prostor k tvorbě umělcům všech oborů, kteří se zde střídají na rezidenčních pobytech.