Beethovena zahrají Britům z Brna. BBC točí s místní filharmonií

Brněnská filharmonie natáčí pořad pro britskou BBC. Ke spolupráci si moravský orchestr vybral dirigent Mikel Toms. Filharmonici vystoupí v pořadu o hudbě 19. století, s prestižní televizní stanicí nahrávají vybrané pasáže ze zásadních děl klasické hudby předminulého století.

První klapka jako signál k tomu, že se brněnská filharmonie může rozeznít. Po dva dny se zhruba osmdesátka umělců netradičně řídí nejen pokyny dirigenta, ale také režiséra a kameramanů. A to přímo z prestižní stanice BBC 4, která se zaměřuje na náročnější diváky.

„Je to pro nás velká prestiž. Jen v Británii si mohli vybrat mezi desítkou orchestrů, ale vybrali si právě náš. Za poslední dekádu jde rozhodně o jeden z nejvýznamnějších projektů,“ řekla manažerka Filharmonie Brno Blanka Prokšová.

Ke spolupráci si brněnské symfoniky přizval dirigent Mikel Toms. „BBC se mě zeptalo, se kterým orchestrem bych chtěl spolupracovat a tento je můj oblíbený,“ svěřil se Toms. Vedle hudebních kvalit si chválil i prostory Besedního domu, kde orchestr koncertuje. „Jsme v překrásné koncertní síni z 19. století a ten program je o hudbě 19. století, to mi přijde perfektní kombinace,“ dodal Toms.

Brněnská filharmonie bude pro projekt nahrávat vybrané pasáže ze zásadních děl klasické hudby předminulého století. Do rukou tak dostali notový zápis skladeb Beethovena či Webera. „Jdeme od začátku 19. století až do konce. V každém období jsme vybrali několik kusů, které etapu nejlépe reprezentují,“ vysvětlil Toms.

Ukázky skladeb budou v připravované sérii střídat komentáře a rozhovory, které povede Suzy Klein – specialistka na klasickou hudbu a moderátorka radia BBC. Výsledek dvoudenního nahrávání budou moct diváci vidět už na jaře příštího roku, kdy se budou epizody vysílat.