Rattle That Lock. David Gilmour vydává nové album

V pátek vychází nové sólové album Davida Gilmoura, lídra kapely Pink Floyd. Desku nazvanou Rattle That Lock nyní propaguje na evropském turné. Fanoušci Floydů si zároveň v těchto dnech připomínají čtyřicet let alba Wish You Were Here.

Frontman britské skupiny Pink Floyd David Gilmour vydává sólové album, které je jeho prvním za posledních devět let. Na první koncert evropské tour do antické arény v chorvatské Pule přišlo víc než 4500 lidí. „Líbí se mi, když si lidé vychutnají show, která je spojena s místem, kde se odehrává. A pokud je na starém a nádherném místě, tím líp,“ uvedl Gilmour. Turné pokračuje v Itálii, Francii, Německu a Británii.

Ztracený ráj

Hlavním motivem singlu Rattle That Lock se stala znělka francouzských drah, text vychází z básně Johna Miltona Ztracený ráj. Většinu textů píše Gilmourovi jeho manželka, spisovatelka Polly Samsonová. Na album se vešlo deset nových skladeb. „Nové písně s novými významy, myslím, že se vztahují k současnému světu,“ říká Gilmour.

Časopis Rolling Stone již nové album zařadil mezi 30 doporučených podzimních desek, které by neměly posluchačům uniknout. Rattle That Lock vyjde v pátek 18. září. Předchozí sólové album s názvem On an Island (Na ostrově) vydal Gilmour v roce 2006.

Loni v listopadu také po dvaceti letech vydala album celá skupina, respektive Gilmour se zbývajícím členem, bubeníkem Nickem Masonem. Převážně instrumentální kolekce The Endless River (Nekonečná řeka) má být pro Pink Floyd tou poslední. Album je poctou klávesistovi Ricku Wrightovi, který zemřel v roce 2008 na rakovinu.

David Gilmour vydává nové album (zdroj: ČT24)

Fanoušci skupiny Pink Floyd si zároveň v těchto dnech připomínají album Wish You Were Here, které vyšlo před čtyřiceti lety. Konceptuální deska, kterou věnovali bývalému členovi kapely Sydu Barrettovi a kritice hudebního průmyslu, okamžitě vyhrála britskou i americkou hitparádu. Nejhranější dodnes zůstává titulní píseň.

Pink Floyd jsou jednou z nejúspěšnějších a nejvlivnějších skupin všech dob. Prodali více než 200 milionů alb. Pod vedením Syda Barretta se ve druhé polovině šedesátých let proslavili coby ikonická kapela psychedelického rocku. Labilního Barretta po několika letech vystřídal David Gilmour, hlavním skladatelem se stal Roger Waters. V roce 1985 vyhlásil Waters rozpad skupiny, ale zbývající členové pokračovali v hraní.