Splašené nůžky si střihnou i diváci

Kdo zavraždil klavírní virtuosku? V detektivní komedii Splašené nůžky zaměstnancům stejnojmenného kadeřnického salonu pomáhají vraha vypátrat diváci. Hra je od soboty 12. září novinkou v repertoáru Městského divadla Brno.

„Nejprve jsme svědky běžného dne v kadeřnickém salonu. Poznáme postavy, tradiční návštěvníky i excentrického majitele a jeho zručnou kadeřnici Barbaru,“ uvádí do děje režisér Mikoláš Tyc.

Komedie se ale brzy změní v detektivku, když v bytě nad salonem je zavražděna klavírní virtuoska. Vrahem musí být jedna z postav na jevišti. Tehdy do hry vstupují aktivně i diváci. „Společně s herci musí přijít na to, jak to vlastně bylo. Při rekonstrukci se podílí na herecké akci i na příběhu,“ upřesnil Tyc.  

„Scénář je takový manuál. Spíš než divadelnímu textu se podobá technologickému návodu, jak složit poličku,“ podotkl herec Michal Isteník, že hra dává souboru velký prostor pro improvizaci. Její interaktivitu testovali herci během zkoušek několikrát i na publiku. Překvapením ale zůstává každé další představení, každá repríza je díky novému složení publika vlastně opět premiérou.

Splašené nůžky v Brně (zdroj: ČT24)

Splašené nůžky jsou oblíbeným kusem řady divadelních scén. Hra německého dramatika Paula Pörtnera pochází ze 60. let, z původně vážného textu ale vytěžilo zábavný potenciál až uvedení v roce 1980 v Bostonu. Hraje se dodnes. Z českých scén má Splašené nůžky na repertoáru v současnosti také Městské divadlo Zlín a pražské Divadlo Kalich.