Američané zinscenovali Čapkovo R.U.R., jako muzikál se představí na jaře

Události: Hra podle Čapkova R.U.R. ve Washingtonu (zdroj: ČT24)

Ve Washingtonu měla premiéru hra inspirovaná Čapkovým R.U.R. Nastudovala ji tamní Aliance pro nové hudební divadlo jako další dílo v rámci festivalu Vzájemné inspirace, kterým česká diplomacie každý rok Američanům přibližuje jednu významnou osobnost. Dvě vystoupení – v Kennedyho Centru a na českém velvyslanectví – byla ukázkou rozpracovaného díla, které se jako muzikál představí na jaře.

Čapkovo dílo vzniká jako muzikál s hudbou ušitou na míru. Čapka připomíná pouze strohá scéna, půvabná Helena a roboti jako biologičtí tvorové, a ne jako blikající krabice. Čapkovo R.U.R. v USA nejen zhudebnělo, ale také zhublo. Některé pasáže totiž vypadly, jiné naopak přibyly.

„Je to kratší hra a předělali jsme ji na kabaret. Jeho myšlenkou je to, že musíme příběh sdělit jako lidi, kteří sestoupili pod zem. Je to naléhavé, musíme ten příběh vyprávět hned,“ říká režisérka a spoluautorka hry Susan Galbraithová.

Kennedyho Centrum je jakousi Mekkou americké kultury. Žádná jiná takto prestižní instituce v zemi nenabízí tolik představení a v takové šíři jako právě tahle. Hlavní zprávou je tedy to, že se sem Čapek se svým příběhem o nadvládě techniky vůbec dostal. I když zatím jen jako čtení, jako hra bude ve Washingtonu uveden až na jaře.

„Myslím, že je rozumné ve spolupráci s českou ambasádou udělat zatím jen čtení, aby se o nás vědělo, a pak si dát na čas a dodělat hudbu," dodává ředitel Aliance pro nové hudební divadlo Duane Gelderloos.

Z tohoto polotovaru nemá vzniknout muzikál, který bude na Broadwayi trhat rekordy v návštěvnosti. Je to ale jeden ze způsobů, jak Američanům ukázat, že Karel Čapek byl mnohem víc než jen autor slova robot. Navíc když ho vymyslel jeho bratr Josef.