V Altě tančí ženy Uhozené květinou

Ironický pohled do ženských duší nabízí páteční premiéra představení Uhozené květinou ve Studiu Alta v pražských Holešovicích. Interaktivní představení spojilo tanec, činohru a performance. Hlavním tématem jsou ženy a stereotypní pohled na ně.

„Podtitul tvoří jména tří konkrétních žen, Vanda, Lucia a Tereza. Pro mě je to v podstatě cesta do vnitřního světa tří konkrétních žen, nechceme nějak generalizovat ženství,“ říká režisérka Petra Tejnorová. V představení vystupují „tancující herečka“ Vanda Hybnerová a „hrající tanečnice“ Lucie Kašiarová a Tereza Ondrová.

„Vandu, Terezu i Lucii vidíme v různých rolích. Nejedná se o dokonalost formy, ale o schopnost pojmout a sdělit intimní věc,“ uvažuje dále Petra Tejnorová. „V několika obrazech a pod různými úhly pohledu odhalujeme stereotypní představy o ženách, které vytváří společnost a které mnohdy ženy vytvářejí samy o sobě.“

V Altě tančí ženy Uhozené květinou (zdroj: ČT24)

Na inscenaci dále pracovali muzikant Jiří Konvalinka (hraje v kapele Vložte kočku) a choreograf Jaro Viňarský. „Největší stereotyp je vůbec nálepkování jako takové. S tím si hrajeme stále dokola. To je posun od ženského tématu v tomto představení, když hovoříme o nálepkování jako takovém,“ doplňuje Viňarský.

Premiéry představení Uhozené květinou se uskuteční 11. a 12. září 2015 od 19:30 ve Studiu ALTA (U Výstaviště 21, Praha 7).

Vydáno pod