Španělsko a Ostrava se potkaly v pěvkyni Martě Infante

Marta Infante koncertovala v Ostravě (zdroj: ČT24)

Skladby italského a španělského baroka představila v Ostravě španělská mezzosopranistka Marta Infante. Do města, kde před dvaceti lety studovala, se vrátila na pozvání Svatováclavského hudebního festivalu.

Program na koncert připravovala se svým španělským kolegou, harfenistou Manuelem Vilasem. „Zpíváme mimo jiné italské kantáty, které našel v Benátkách v knihovně, nejspíš je zatím nikdo nedělal,“ prozradila Marta Infante.  

Jejich program barokní hudby zazněl 8. a 9. září ve dvou ostravských kostelech. Svatováclavský hudební festival pokračuje ale až téměř do konce měsíce. Vedle velkých oratorií a mší nabízí i menší a originální projekty.

Například v kostele svatého Václava bude pražský orchestr Berg hudebně doprovázet francouzský němý film Utrpení Panny orleánské, jeden z nejzásadnějších titulů světové kinematografie z roku 1928. Dnes vystoupí jeden z nejlepších orchestrů interpretující barokní hudbu - Collegium 1704 - s Bachovou Mší h moll, která souboru letos zajistila i pozvání na prestižní Salzburger Festspiele.