Trailer: Petr Zelenka točil s mladším kolegou Mrtvého papouška

Devadesátiletý papoušek Édouarda Daladiera, který rozpoutá mezinárodní skandál, a česko-francouzská občanská válka ve štábu, který s ptákem točí film. Nový snímek režiséra Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově přibližuje trailer.

Zelenka natočil film podle vlastního scénáře a námětu. Jako v případě jeho předchozí filmografie (Knoflíkáři, Rok ďábla, Příběhy obyčejného šílenství) je i nový příběh kombinací reality a fikce, často na hranici absurdity. Stačí, že hlavním hrdinou je Sir P, papoušek, jenž kdysi patřil francouzskému ministerskému předsedovi Daladierovi, jednomu ze státníků, kteří podepsali Mnichovskou dohodu. Dodnes ovšem opakuje některé věty svého někdejšího majitele, což se vymstí nejen jemu. Papouška, zapůjčeného Francouzskému kulturnímu institutu v Praze, unese totiž český novinář. 

Část snímku tvoří jakýsi „film o filmu“, hodinový hraný dokument ze zákulisí natáčení, které mělo být česko-francouzskou koprodukcí, Francouzi se na něm ale vůbec nepodíleli. České historické trauma se mísí s traumatem nedokončeného filmu, navíc hlavní herec má alergii na peří…

Britský humor

Tlumočníkem papouška je francouzský herec a divadelní režisér Marcial Di Fonzo Bo, který si mimo jiné zahrál Pabla Picassa ve filmu Půlnoc v Paříži od Woodyho Allena. Z českých herců diváci na plátně uvidí Martina Myšičku, Marka Taclíka nebo Janu Plodkovou. 

Do českých kin film v koprodukci České televize zamíří 22. října, světová premiéra jej ale čeká už 8. října na 59. ročníku Londýnského filmového festivalu. „Dá se říci, že humor našeho filmu je v jistém smyslu britský a je jen logické, že mladší kolega montypythonovského Mrtvého papouška si odbude svoji světovou premiéru právě zde,“ podotkl Petr Zelenka.