Benátky sledovaly Rabinův poslední den

Do soutěže na filmovém festivalu v Benátkách se zapojil bývalý izraelský premiér Jicchak Rabin. Snímek o nejpopulárnějším izraelském politikovi, který se snažil ukončit konflikt s Palestinou, přivezl na přehlídku režisér Amos Gitai.

Snímek Rabinův poslední den je mixem dokumentu a hraného filmu. Sleduje události, které vedly k zavraždění jedné z nejzásadnějších osobností izraelských dějin.  4. ledna 1995 při stotisícové demonstraci s názvem Ano míru, ne násilí ukončil život bývalého vojáka a dvojnásobného premiéra třemi výstřely pravicový ortodoxní žid Jigal Amir. Dva roky po mírové dohodě.

Chtěli jsme ten kratičký moment, možná jediný moment upřímné snahy o smíření a ukončení izraelsko-palestinského konfliktu, zachytit. Možná proto, abychom se k němu třeba vrátili a znovu ho oživili.
Amos Gitai
režisér filmu

Jicchaka Rabina znal osobně, doprovázel ho při jeho zahraničních cestách. Podle něj byl premiér proti jakémukoliv jednostrannému řešení konfliktu. „Říkal: ,Pokud se stáhneme z Gazy, musíme tamním lidem zajistit peníze. Musí tam být voda, musí tam být elektřina. Mír je jako vztah. Je k němu potřeba partner. Nemůžete chtít mír a zároveň hájit jen své zájmy. Musíte počítat i s druhou stranou.' To je, myslím, velmi odlišné uvažování od toho, které sledujeme dnes,“ obává se.

I když Rabinův poslední den je napůl hraný, hlavní hrdina hereckého představitele nemá. „Rozhodl jsem se, že Rabina nikdo hrát nebude. Je to taková černá díra v našem filmu. Myslím, že vůdci jako Rabin, Kennedy nebo jiní velcí státníci mají prostě v našich vzpomínkách příliš velkou auru. Takže náš film jsme vytvořili kolem téhle černé díry,“ uvedl.

Benátky viděly Rabinův poslední den (zdroj: ČT24)

Při uvedení filmu v Benátkách izraelský tvůrce požádal o minutu ticha za palestinskou matku, která 7. září zemřela na následky popálenin po žhářském útoku na Západním břehu.