Inventura na hradech a zámcích odhalí tajné komnaty

Speciální projekt s názvem Po stopách šlechtických rodů: Velká hradozámecká inventura ukazuje, jak vypadají depozitáře hradů a zámků, co ukrývají, jak se o jejich poklady kasteláni starají a jak s nimi pracují. Památkový ústav spravuje na 104 objektů v celé České republice a Velká hradozámecká inventura se koná na většině z nich, někde formou rozsáhlé obnovy, jinde jen za pomoci výstavy.

Východní křídlo zámku Sychrov se do pravidelné prohlídkové trasy pro návštěvníky zařadí nejdříve za tři roky. Zatím se tady pracuje na tom, aby depozitář vypadal stejně, jako když ho užíval francouzský rod Rohanů. Zatímco některé místnosti jsou už obnovené, jiné ještě velký kus práce čeká. Restaurování místností přináší i zajímavá zjištění, v jednom z pokojů odhalili třeba i několik historických nátěrů na zdech.

Památkáři na Sychrov také dopravili původní nábytek, který byl rozebraný a rozvezený po celé republice. „Nábytkový soubor byl ze Sychrova odvezený v 50. letech 20. století na úřad předsednictva vlády a sloužil na zámku v Kolodějích,“ upřesnil kastelán zámku Sychrov Miloš Kadlec. Nábytek už je nyní zrestaurován a čeká na své rozmístění.

Inventura na hradech a zámcích odhalí tajné komnaty (zdroj: ČT24)

Dalším místem, kde z depozitáře postupně udělali novou expozici, je hrad a zámek Horšovský Týn, který zpřístupnil veřejnosti zámeckou kuchyni. Ta ukazuje, jak se dřív vařilo, nebo jak se uchovávaly potraviny. K vidění je třeba původní lednice nebo zámecká pekárna. Součástí horšovskotýnských sbírek je i porcelán, skleněné servisy a další nádobí, třeba i speciální ohřívací dětské talíře. Horšovský Týn svou novou expozici návštěvníkům zpřístupnil letos v červenci.