Police v Národní knihovně čekají. Klementinum zdárně rekonstruuje

Na konci září skončí další části oprav historického areálu Národní knihovny v pražském Klementinu. Rekonstrukce se týkala především nejstarší barokní části komplexu z poloviny 16. století.

Po Pražském hradu představuje Klementinum největší komplex historických budov v hlavním městě. Opravy probíhají už od roku 2010 a jsou rozděleny do několika etap. Ministerstvo kultury do nich investuje téměř 1,9 miliardy korun.

Po necelých dvou letech finišují práce na hlavní budově, a to konkrétně křídlo přilehlé k ulici Křížovnická. Po kolaudaci chtějí stavebníci pokračovat v přilehlých objektech. Cílem je dostat Klementinum do původní barokní podoby. Vyměňovaly se všechny rozvody od elektřiny až po odpady a v tuto chvíli se také významně modernizují depozitáře umístěné v podkroví. Vyhovovat by měly nejpřísnějším požadavkům.

Kvůli stěhování budou až do října omezené některé služby. Fungovat nebude například příruční knihovna referenčního centra.

Celá revitalizace by měla být hotová v roce 2018. Původní termín o dva roky zdržela dřevomorka a řada archeologických nálezů. Našlo se třeba pohřebiště z devátého, desátého století i s kosterními ostatky nebo obvodové zdi dominikánského kláštera ze třináctého století.

Rekonstrukce Klementina