Jak ve 40. letech vyzráli na potlačenou homosexualitu? Foťákem

Zítra bude jinak (zdroj: ČT24)

Zítra bude jinak, nezbývalo než doufat homosexuálům žijícím ve 40. letech. Fotograf Gallery v Praze skrz výstavu přibližuje příběhy gayů, kteří používali fotografii jako ventil potlačované sexuality. Všichni se v různých dobách snažili vyrovnat s odmítavým postojem společnosti. Expozice potrvá do 26. září.

„Snad by do mého života mohla vnést dívka novou krev. Nemohu stále žít tak poustevnicky v hříšných myšlenkách,“ píše se v jednom z vystavených deníků Stanislava Z. Tento Pražan se ve 40. letech snažil vyrovnat s faktem, že ho nepřitahují ženy. Pokusil se tak o opak toho, co je v dnešní společnosti nazýváno jako coming out. Vzal do ruky foťák a své sny ventiloval pomocí zachycených snímků.

„Reprodukce fotografií sportovců, ukazují nejen vynalézavost, kterou autor uplatnil při získávání vizuálních materiálů, které mohly stimulovat jeho erotickou představivost, ale i možnost homoerotického přeznačení významu už vytvořených fotografických artefaktů,“ popisují tvůrci výstavy.

Svou sexualitu dokonce podrobil zkoumání odborníků v Sexuologickém ústavu. A právě odtud pochází zmíněný deník, na jehož stránkách ventiluje své touhy. Klient ústavu opakovaně popisuje frustrující pokusy o terapii své sexuální „úchylky“.

Nepotlačovat, ale otevřeně prezentovat

Zítra bude jinak představuje i opačný přístup v přijetí vlastní homosexuality. Projekt o Ryszardu Kisielovi ukazuje, že jiní gayové dali přednost otevřenému odhalení. Polský aktivista 80. let vydával časopis pro sexuální menšiny a fotil na tehdejší dobu šokující fotografie. Jeho otevřenost je radikální i v současném Polsku.