Na počátku byl kosočtverec. Kunderova Ptákovina na CD a v knize

Pražské Divadlo Na zábradlí vytahuje ze šuplíku další raritu. Na CD vydává autentický záznam představení ze 14. ledna 1970. Na programu tehdy byla hra Milana Kundery Ptákovina s Milošem Kopeckým v jedné z rolí.

Despotický ředitel školy namaluje na tabuli neslušný symbol ženského pohlaví. Přesto hledá viníka a rozjede mašinérii podrazů, špiclování a vydírání.

Příběhy předsedy a jeho milenky zažíváme i dnes. Ten námět je věčný.
Karel Hvížďala
publicista

Divadlo Na zábradlí Ptákovinu uvedlo těsně před cenzurním zákazem hry, která nikdy nepronikla na zahraniční jeviště. Z prostého důvodu – tamní diváci by jí nerozuměli. Kosočtverec totiž vnímají ve světě jen jako geometrický útvar, pouze v Česku má ještě jiný význam.

Byl to šťastný týden roku 1966, kdy jsem hru napsal, píše ve vzpomínkách Milan Kundera. V neradostném čase po srpnové okupaci ji uvedla hned čtyři divadla, mezi nimi i pražské Zábradlí. Inscenace s Milošem Kopeckým a Josefem Chvalinou byla velkým zážitkem, shodují se pamětníci. Neměla ale dlouhého trvání, zákaz uvádění přišel za několik měsíců po premiéře. 

Divadlo Na zábradlí vydává zvukovou Ptákovinu (zdroj: ČT24)

Po dlouhých letech svěřil Kundera Ptákovinu až v roce 2008 Činohernímu klubu, a to s podmínkou, že ji bude režírovat jeden z nejlepších – Ladislav Smoček. Původní nastudování Na zábradlí si lidé mohou poslechnout nyní na nahrávce Supraphonu, vychází 4. září. Zároveň hru vydává i knižně nakladatelství Atlantis.

Depozitář Divadla Na zábradlí vydal v krátké době už druhý archivní skvost. Před časem se k posluchačům dostal zapomenutý záznam recitálu šansoniérky Hany Hegerové z roku 1971. Cenností se ale Na zábradlí urývá víc. Například původní verze muzikálu Kdyby tisíc klarinetů nebo Autostop Václava Havla a Ivana Vyskočila z poloviny 60. let. I ty by se měly dostat na CD.

Vydáno pod