Dej mi svátek! Bedřichovice jsou ode dneška nad Temží

Červená telefonní budka, typický patrový autobus i Big Ben. Na světě jsou dvě místa, kde tohle všechno najdete – v Londýně a v Bedřichovicích. V malé obci na Brněnsku po pěti letech skončil projekt výtvarnice Kateřiny Šedé. Během něj se obec proměnila v malý Londýn, místní se podívali do britské metropole a naučili se užívat si nový obecní svátek.

„Vlastně chci lidem ukázat něco, jako je zázrak. Že se jednoho dne ráno probudí a ta vesnice bude vypadat úplně jinak,“ říkala v roce 2011 výtvarnice Kateřina Šedá, než odvezla osmdesát obyvatel Bedřichovic do Londýna.

Po pěti letech, kdy projekt Kateřiny Šedé skončil, vypadají Bedřichovice skutečně jinak. Mají opravený kulturní dům a novou náves s typickými londýnskými prvky. Kulturní dům v detailech připomíná galerii Tate Modern, prostor před ním nábřeží řeky Temže. „Máme tu kopie londýnských laviček, zeď, která poroste břečťanem, telefonní budku z Londýna,“ popsala Šedá. Dětské hřiště zdobí skluzavka v podobě dvoupatrového autobusu a houpačka ve tvaru Big Benu.

Že Bedřichovice tak trochu připomínají britskou metropoli, je ale jen část projektu. To nejdůležitější bylo probudit komunitní život. „Uprostřed obce najednou vznikl skutečný prostor k setkávání, což zcela logicky musí ovlivnit život místních lidí. Najednou je tu změna, kterou už nelze přehlédnout ani ignorovat, takže se razantně dotkne i těch, kteří se k mým akcím staví kriticky,“ dodala Šedá.

Bedřichovickým výtvarnice naordinovala i nový obecní svátek, který připadá na 3. září. Loni si tam lidé nanečisto vyzkoušeli obecní volby i s kampaněmi a hlasováním. Rok předtím zase místní soutěžili v chytání lelků.

Bedřichovice si přitom Šedá vybrala úplně náhodou. „Vždycky, když jsem tudy projížděla, tak jsem v obci nikoho neviděla. Tehdy jsem se zabývala tím, že lidé odjíždí do města za prací a obce zůstávají prázdné. Tahle obec byla typický symbol, že všichni odjedou,“ vysvětlila už dříve Šedá. Díky svátku mají tamní obyvatelé možnost a důvod se více potkávat.

V Bedřichovicích si Šedá našla přátele, proto se tam prý určitě bude vracet i po skončení pětiletého projektu. Nyní ale podle svých slov cítí potřebu ustoupit do pozadí a dát Bedřichovickým prostor, aby sami rozvíjeli nově založené tradice a hledali možnosti veřejného života a společného trávení času.

Kateřina Šedá (*1977, Brno) je česká výtvarnice. Studovala na pražské AVU. Zabývá se především konceptuálním uměním a happeningy. Její projekty se vyznačují snahou narušit stereotypy chování jednotlivců i celých komunit. Roku 2005 obdržela Cenu Jindřicha Chalupeckého za projekt Je to jedno. V roce 2007 její akce Každej pes, jiná ves upoutala pozornost přehlídky Documenta 12 v německém Kasselu. V roce 2011 zorganizovala pro londýnskou galerii Tate Modern projekt Od nevidím do nevidím / From Morning till Night. Režisér Jan Gogola mladší ve spolupráci s Českou televizí natočil o Kateřině Šedé dokument Jak se dělá svátek.

Kateřina Šedá
Zdroj: Václav Šálek/ČTK