Radovan Menšík si z vedlejšího pokoje odnesl Cenu Knižního klubu

Literární Cena Knižního klubu putuje za historicky nejmladším laureátem Radovanem Menšíkem. Osmadvacetiletý debutant zvítězil s knihou Vedlejší pokoje, která vypráví o obyvatelích venkovského penzionu. Mikropříběhy obyčejných lidí se nakonec ukážou být postavou v různých fázích života. I proto je dílo definováno jako „pokus o filozofický román“.

Sledujeme čtyři příběhy dočasných obyvatel penzionu ztraceného uprostřed lesů. Přes stěny pokojů slyší, co se děje vedle, a to ovlivňuje jejich uvažování, představy, to, co dělají. V závěrečné části se příběhy prolnou a překvapivé může být, jakým stylem se to stane.
Radovan Menšík
Spisovatel

Porotě složené z českých spisovatelů (např. Tereza Brdečková, Petra Soukupová nebo Pavel Brycz) a literárních pracovníků se sešlo na 136 prací. Na osmadvacetiletém Menšíkovi obdivovala vypravěčské schopnosti a výrazný talent, který přirovnala až ke krátkým prózám Franze Kafky.

Koordinátor Literární ceny knihu charakterizuje jako „magický příběh ze současnosti či pokus o filozofický román“. „Autorův kultivovaný jazyk, který se ovšem nevyhýbá ani zemitému výrazivu a erotickým aspektům lidské existence, činí umně vyklenutou a působivě vypointovanou prózu nečekaně silným čtenářským zážitkem,“ dodal Jindřich Jůzl.

Cena Knižního klubu je specifická tím, že oceňuje publikace, které ještě nevyšly. Nakladatelství je vydá v den vyhlášení ceny a autorovi vyplatí 100 tisíc korun. „Posláním Literární ceny Knižního klubu je podpora domácích autorů a kvalitní české literatury,“ říkají sami pořadatelé.

Vítězové mají mnohdy úspěch v dalších literárních soutěžích. Např. Děvčátko Martina Šmause nebo Zvuk slunečních hodin Hany Andronikové slavily úspěch v Magnesii Liteře jako Objev roku, další knihy byly alespoň nominovány. Radoval se i Jiří Šulc, autor románu Dva proti Říši, z něhož se stal v roce 2007 bestseller. 

Radovan Menšík
Zdroj: ČTK