Topičův salon fandí ženám. Zatím mají dobrý Mezičas

Intimita a tělesnost ve fotografiích i abstraktní malby - Mezičas v pražském Topičově salonu spojuje dva rozdílné světy ženského umění. Výstava s tímto názvem otevírá sezonu, v níž se chce galerie zaměřit pouze na ženské autorky.

V Mezičase se octly fotografka Míla Preslová a výtvarnice Michaela Maupicová. První z nich mimo jiné představuje objekty UFO, které vyrobila z kuchyňských předmětů. „O vesmír jsem se začala zajímat díky zprávě o tom, že se nad Bremami objevilo UFO, a když jsem druhý den tu zprávu hledala, už jsem ji nenašla,“ vysvětlila.

Její o generaci starší výstavní kolegyně našla inspiraci v jezdicích schodech, které se staly základem videoinstalace. „Jsou pro mě zásadním setkáním s geometrickou abstrakcí, spatřila jsem v nich jasně danou strukturu. Myslím, že od té doby rozpracovávám právě abstrakce,“ prozradila Maupicová. Druhé video instalace je naopak velmi konkrétní - hlavní roli v něm hrají ruce.

Mezičas v Topičově salonu (zdroj: ČT24)

„Zatímco Míla Preslová pracuje s fotografií, videem a tematicky v nich pro ni rezonuje identita a tělesnost, Michaela Maupicová pracuje spíše s kresbou, obrazem a  prostorovým objektem,“ srovnává vystavující umělkyně kurátor Petr Vaňous. Spojuje je naopak studium v ateliéru Milana Knížáka, i když s odstupem dvanácti let.

Mezičas potrvá v Topičově salonu do 25. září.