Dokument zkoumá, jak se drží Mánes na vodě

Součástí pražského nábřeží je od třicátých let minulého století výstavní síň Mánes, která před nedávnem prošla nákladnou rekonstrukcí. Po dobu oprav ji sledoval Vladimír Škultéty při natáčení svého druhého dokumentárního filmu. Mánes na vodě má premiéru 2. září.

Funkcionalistická výstavní síň vznikla v roce 1930 jako součást budovy Spolku výtvarných umělců Mánes podle projektu Otakara Novotného. Původnímu architektonickému i funkčnímu uspořádání se prostory, proměněné stavebními zásahy v průběhu let, snažila přiblížit dvouletá rekonstrukce. Skončila v lednu 2014. Budova zatím funguje jen částečně - a její využití i oprava za přibližně 180 milionů se neobešla bez kritiky. 

Dokument proměnu galerie v čase také sleduje a připomíná, jak se síň měnila podle kulturních potřeb a společenských podmínek. Záběry z rekonstrukce tak kombinuje s archivním materiálem. K záběrům připojuje i názory architektů, galeristů, umělců a kurátorů spojených s Mánesem.

Dokument Mánes na vodě vznikl v koprodukci České televize. V premiéře bude promítnut 2. září v letním kině nedaleko od výstavní síně - na Střeleckém ostrově.