Zemřel Wes Craven, stvořitel Noční můry v Elm Street a Vřískotu

Ve věku 76 let v neděli v Los Angeles zemřel populární americký režisér hororů Wes Craven. Mezi jeho nejslavnější snímky patří Noční můra v Elm Street nebo série Vřískot.

Podle prohlášení rodiny podlehl Craven, kterému bylo 76 let, v Los Angeles rakovině. „S hlubokým smutkem vám oznamujeme, že Wes Craven skonal,“ citovala agentura Reuters režisérovu rodinu. „Naše srdce jsou zlomená.“

Natočil slavné snímky jako například Noční můra v Elm Street (1984) či Vřískot (1996). Dal tak hororovému žánru nezapomenutelné záporné hrdiny Freddyho Kruegera nebo maskovaného zabijáka z Vřískotu.

Vraždit s humorem

Wes Craven se narodil v Ohiu v přísné baptistické rodině. Studoval psychologii, angličtinu a filozofii. Zpočátku vyučoval na univerzitě v Potsdamu ve státě New York, později začal pracovat jako filmový zvukař, natáčel také erotické snímky. Jeho prvním autorským snímkem byl thriller Last House on the Left (Poslední dům nalevo, 1972).

Zemřel Wes Craven (zdroj: ČT24)

Celosvětově se Craven proslavil roku 1984 Noční můrou z Elm Street. „Craven točil horory, které komentují samy sebe, podobně jako Pulp Fiction od Quentina Tarantina komentuje gansterky,“ říká režisér a publicista Marek Dobeš. Díky tomu úspěšně spojil vyvražďovací horory (slasher) s černým humorem.

Diváci originalitu ocenili masovou návštěvností. Příkladem je Vřískot s rozpočtem 14 milionů dolarů (asi 340 milionů korun), celosvětové tržby však činily přes 173 milionů dolarů (4,2 miliardy korun). Mimochodem, slavná maska zabijáka, která se stala ikonickou rekvizitou, byla inspirována obrazem Výkřik od Edvarda Muncha.

Vedle hororu se Wes Craven úspěšně věnoval také dalším žánrům. Drama Hudba mého srdce (1999) přineslo Meryl Streepové, která ve snímku hrála hlavní roli, oscarovou nominaci. Pracoval také na televizním seriálu Soumračná zóna (The Twiligt Zone).