Noční kratochvíli si dopřejí hrady, zámky i Tugendhat

Osm desítek památek se rozhodlo poslední srpnovou sobotu ponocovat. Netradiční program a atmosféru po setmění dovolí návštěvníkům zažít pošesté. Hlavním dějištěm letošní Hradozámecké noci bude zámek Kratochvíle, poprvé se do projektu zapojují také slavné brněnské vily.

Kratochvíle se přenese do období renesance. Slibuje zážitek osvětlený tisíce svíčkami, ohňovou show a ohňostrojem v prostorách zámku i v zahradě. Speciálně pro akci byl připraven parfém, který by měl být v zámeckých komnatách cítit ještě dlouho po skončení Hradozámecké noci.

 Do ponocování se zapojují památky ve správě státu, měst i dalších vlastníků. Navzdory názvu  akce nebudou přístupné jen hrady a zámky. Poprvé se zájemcův otevřou také čtyři slavné brněnské vily - Jurkovičova, Löw-Beer, Stiassni a i Tugendhat. V zapojených objektech jsou připraveny komentované prohlídky, koncerty, promítání a další program.

Interiér vily Tugendhat
Zdroj: Igor Šefr/ČTK

Například zámek Náměšť zve na opulentní hostinu, hrad Roštejn připravil prohlídky, jejichž tématem je kostnický koncil, Kunětická hora se promění v sídlo čaroděje druhé kategorie Rumburaka. Pražané se budou moci podívat do Valdštejnského paláce, tedy sídla Senátu, Chvalského zámku a taky do zahrad pod Pražským hradem. Kompletní program najdou zájemci na stránkách Hradozámecké noci.

Vydáno pod