Ukázka: Larsson je mrtev, ať žije Larsson? Vychází 4. díl Milénia

Investigativní novinář Mikael Blomkvist a svérázná hackerka Lisbeth Salanderová opět pracují na společném případu. Dohromady je svedlo pokračování beststelleru Milénium. Spisovatelskou štafetu po zesnulém autorovi prvních tří dílů, švédském novináři Stiegu Larssonovi, převzal jako krajan David Lagercrantz. Román Dívka v pavoučí síti se objevila na pultech desítek zemí, včetně Česka, od půlnoci ze středy na čtvrtek. Autor osobně knihu představí českým čtenářům 23. září.

Čtvrtý díl hrdiny zavede do americké Národní agentury pro bezpečnost a zasvětí je do výzkumu umělé inteligence. Nahlédněte do děje v ukázce:

V Česku se překlad vydavatelství Host začal prodávat o půlnoci v brněnské kavárně SKØG a v pražském kině Lucerna, které také do programu zařadilo švédskou filmovou adaptaci prvního detektivního románu Muži, kteří nenávidí ženy. Vydání svého literárního debutu před deseti lety se Larsson nedožil, tedy ani obrovského čtenářského úspěchu, jenž se držel i následujících knih Dívka, která si hrála s ohněm a Dívka, která kopla do vosího hnízda

 Trilogie Milénium vyšla v padesáti zemích světa a prodalo se jí přes osmdesát milionů výtisků, z toho jen v České republice přes čtyři sta tisíc. Čtvrtý díl vyráží za čtenáři pětadvaceti zemí v nákladu 2,7 milionu výtisků.

Jako Spiderman?

Po Larssonově smrti se spekulovalo, že z Milénia zamýšlel vytvořit desetidílnou sérii, přičemž čtvrté pokračování už rozepsal. Existence nových stránek nikdy potvrzena nebyla, staly se jen součástí dohadů mezi autorovými příbuznými, kteří jsou dědici autorských práv, a jeho životní partnerkou. Právě bratr a otec Stiega Larssona stojí za napsáním čtvrtého dílu. Chtěli prý „udržet naživu charaktery a svět“, které spisovatel vytvořil.

David Lagercrantz si nehraje na nového Stiega Larssona, styl je jiný, košatější. Na druhou stranu je také novinář jako Larsson, což je znát v širokém záběru témat.
Azita Haidarová
překladatelka Milénia

Oni také jako jeho pokračovatele vybrali Davida Lagercrantze, známého zatím hlavně životopisem fotbalisty Zlatana Ibrahimoviče. Larssonova partnerka ovšem výběr jeho nástupce označila za „naprosto pitomý“. Nicméně Lagercrantz sám se nechal slyšet, že protagonisté Larssonových románů si „zaslouží žít dál, stejně jako Spiderman nebo Peter Pan“.

Noomi Rapaceová jako Lisbeth Salanderová ve filmové adaptaci románu Muži, kteří nenávidí ženy (2009, režie: Niels Arden Oplev)
Zdroj: Bontonfilm

Odkaz Stiega Larssona udržují při životě také filmové adaptace. V severské režii se na plátno dostala už celá trilogie, v americké verzi zatím jen první díl. Další premiéra by měla následovat v příštím roce.