Někteří dokumentaristé mají doma živé kino

Na filmových projekcích není v prázdninové okurce mrtvo, naopak docela dost živo. Zásluhou projektu Živé kino, které už poněkolikáté předznamenává mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava. Projekce dokumentů na netradičních místech si lze užít poslední srpnový týden v Jihlavě i v Praze.

Pražská část má na programu nové české dokumenty, které ještě čeká finální dokončení. Pro diváky jsou tak až do zhlédnutí tajemstvím, stejně jako místa promítání, jimiž může být střižna i byt tvůrců. 

„Velká hollywoodská studia testují filmy na divácích. I u dokumentů je pro režiséra velmi zajímavé otestovat snímek ještě ve chvíli, kdy do něj může zasáhnout,“ nepochybuje ředitel festivalu Ji.hlava Marek Hovorka.

Vyjádřit už se publikum mohlo ke snímku Nebezpečný svět Rajka Dolečka, v němž Kristýna Bartošová zachycuje její setkání s kontroverzním lékařem, k ironické vodní road-movie Martina Ryšavého Na vodě o podkrušnohorské krajině a k Ubytovnám, jednomu z chystaných dílů dokumentárního cyklu ČT Český žurnál, ohlížejícím se za tématy předchozího roku.

Na své první diváky ještě čeká Pára nad řekou s třemi muzikanty v dokumentární podobě díla La Boheme a na konec Tlačítka bdělosti. Portrét dvou českých vědců Jana Buriana a Pavla Ctibora kloubí vědu a východní meditace.

O projekci s tvůrci nepřichází ale ani návštěvníci jihlavského festivalu, kde se promítá na místech dřívějších kinosálů. Programový výběr je dílem jihlavských porotců. Jejich volba padla například na Mých posledních 150 000 cigaret, souboj Ivo Bystřičana s tabákovými giganty, Zapomenuté transporty do Polska či nejlepší dokument roku 2011 Pod sluncem tma Martina Marečka o elektrifikaci jedné zambijské vesnice.

Živé kino předznamenává hlavní část festivalu. Dokumenty se do Jihlavy nastěhují na období od 27. října do 1. listopadu.

Živé kino s filmaři (zdroj: ČT24)