Z divadla do kin se chystají dva mouřeníni: Othello a Jago

Kde je psáno, že našeptávač Othella, intrikán Jago, byl běloch? Královská shakespearovská společnost do této role obsadila černošského herce Luciana Msamatiho. Benátského mouřenína si zahrál Hugh Quarshie. Inscenaci mohou vidět i čeští diváci, i když ne na jevišti, ale v kinech - 26. srpna v přímém přenosu z divadla ve Stratfordu nad Avonou, v následujících měsících pak ze záznamu.

Hugh Quarshie se objevil v Hvězdných válkách či Highlanderovi, jednu z nejvýraznějších rolí pro černošské herce - Othella ve stejnojmenné tragédii Williama Shakespeara - ale téměř dvacet let hrát odmítal. Benátského mouřenína, který se z šlechetného vojevůdce změní v nebezpečného žárlivce, by herci s tmavou pletí podle něho hrát neměli, protože tím jen nahrávají stereotypizaci černochů jako nestabilních lidí, kteří snadno podlehnou vášni.

Názor po nabídce Královského shakespearovské společnost změnil možná i proto, že oproti zavedeným zvyklostem je v novém nastudování mouřenínem i  manipulátor Jago - v podání Luciana Msamatiho, známého třeba ze seriálu Hra o trůny. Tím se vnímání rasového tématu v Shakespearově textu hned posunulo.

„Rázem se tak dostáváme za černobílý motiv rasismu jako Jagovy motivace a za představu, že rasové rozdíly mohou za Othellovu destruktivní ovlivnitelnost. V této verzi jsou oba dva outsideři, z čehož vzniká fascinující psychologická dynamika,“ napsal o představení například The Telegraph.

Othello (Royal Shakespare Company)
Zdroj: Aerofilms/Keith Pattison

Režisér inscenace Iqbal Khan se změn nebojí, což dokázal už tím, když před třemi lety Shakespearovu komedii Mnoho povyku pro nic zasadil do současné Indie. Do Othella zase přidal například odkazy na waterboarding.

Othello v českých kinech

Ve Stratfordu nad Avonou se představení hraje od června, dva dny před derniérou, 26. srpna, jej v přímém přenosu zprostředkují kino Aero v Praze, Svět v Hodoníně a Vesmír v Náchodě. Diváci v dalších městech budou moci netradičního Othella zhlédnout ze záznamu: v Luhačovicích (27. 9.), v Českých Budějovicích (6. 10.), v Ostravě (27. 11.) a v Hradci Králové (27. 1.).

Přenosy Královské shakespearovské společnosti do kin pokračují v říjnu Jindřichem V.