Animované poselství svatého Kolbeho: i v Osvětimi je místo pro dobro

Čin Maxmiliána Kolbeho připomene animovaný film (zdroj: ČT24)

Polský herec Piotr Adamczyk hrál Jana Pavla II., nyní propůjčil svůj hlas postavě kněze, jehož papež prohlásil za svatého. Příběh Maxmiliána Kolbeho si vybrali mexičtí tvůrci pro animovaný film.

Animovaná forma má mladé generaci lépe přiblížit nesamozřejmý čin muže, který obětoval svůj vlastní život, aby zachránil svého bližního. „Jako Polák jsem za ten film opravdu velmi vděčný, protože objasní složitou historii mé země. Po více než sto letech, kdy Polsko vůbec nebylo na mapách, znovu získalo svobodu, ovšem jen proto, aby se chvíli poté stalo dějištěm druhé světové války," připomíná Piotr Adamczyk.

Římskokatolický kněz Maxmilián Maria Kolbe za druhého světového konfliktu pomáhal v jednom z polských klášterů ukrýt postupně tisíce lidí prchající před nacismem. V roce 1941 byl zatčen a uvězněn v koncentračním táboře Osvětim, kde zemřel poté, kdy svůj život nabídl výměnou za život svého spoluvězně, otce od rodiny. Seržant Franciszek Gajowniczek byl spolu s dalšími devíti lidmi odsouzen k smrti hladem jako trest za útěk jiného vězně.

„Život Maxmiliána Kolbeho byl dokladem lidství,“ říká Adamczyk. „Dokázal, že i v tom nejzoufalejším místě na světě, kde se nacisté dopouštěli tak příšerných krutostí, existuje v našich duších a srdcích místo pro dobrou a bezbřehou lásku.“

Animovaný snímek Max a já vypráví Kolbeho příběh z pohledu dospívajícího chlapce, který se o životě a osudu polského kněze dozvídá z vyprávění. Film bude mít premiéru na Světový den mládeže v roce 2016 v Krakově.