Socialistický realismus à la KLDR je k vidění v Soulu

Výstava umění KLDR v Soulu (zdroj: ČT24)

Soul představuje jednu z největších současných sbírek severokorejského socialistického realismu. K vidění jsou plakáty s usměvavými pionýry, dělníky a rolníky. Výstava má představit KLDR v nových souvislostech.

Mezi oběma Korejemi panuje v posledních dnech napětí poté, co KLDR vypálila raketu na tlampač, z něhož Soul vysílá přes hranici propagandu. Jižní Korea odpověděla palbou. Soul se nyní rozhodl ukázat díla severokorejského socialistického realismu - za ostnatým drátem této izolované země žádné jiné umění nevzniká.

„Výstava přináší jiný pohled na tuto uzavřenou zemi, o které moc nevíme. Jen to, co čteme v novinách a co je stále stejné. Tady ale můžeme vypozorovat mnoho věcí, o kterých jsme neslyšeli,“ podotkl nizozemský majitel sbírky Willem van der Bilj.

Výstava umění KLDR v Soulu
Zdroj: ČT24

Tematicky díla většinou oslavují severokorejský lid a pracující. Doplňují je ale i obrázky pchjongjangské architektury a přírodních krás země. Typické jsou také portréty milovaných vůdců z rodiny Kimů. „Je to opravdu zážitek. Mě osobně nejvíce zaujaly ilustrace k výročí 70. let od osvobození,“ prohlásila návštěvnice sbírky Lí Čung-sok.

Dát dohromady přes tisíc plakátů, které sbírka holandského majitele obsahuje, nebylo lehké. Za skvosty datujícími se až do roku 1952 musel sám sběratel do KLDR jezdit. Zemi navštívil 24krát. Jeho cesty ukončilo až dvoutýdenní věznění. V roce 2010 ho Severokorejci zatkli a podezřívali ze špionáže. Aby mohl být propuštěn, musel podepsat dobrozdání, že se sbírkou končí.

Měl jsem samozřejmě strach. Zmiňovali až patnáctileté vězení kvůli nesmyslnému nařčení, že jsem agent, a další hlouposti.
Willem van der Bilj
majitel sbírky

Sedmdesát plakátů posbíraných do roku 2011 je teď k nahlédnutí v hlavním městě Jižní Koreje. Vystaveny tam budou i k poučení o propagandě severokorejského režimu do 29. září.

Vydáno pod