Laibach v KLDR: Naivita, nebo cílená propaganda?

Laibach v KLDR (zdroj: ČT24)

Kontroverzní formace Laibach vystoupila v KLDR. Slovinská skupina odehrála koncert u příležitosti 70. výročí osvobození Severní Koreje od koloniální nadvlády Japonska. Laibach v minulosti uvrhla rodná Jugoslávie v nemilost kvůli tomu, že se jejich tvorba dotýkala politiky a totality.  Korejci však hudebníkům tleskali vestoje. Věděli komu?

Laibach se do KLDR dostali jako vůbec první západní kapela. Po světě tak vyvstala otázka, proč si nejpřísnější komunistický režim pozval skupinu, která záměrným akcentováním totalitní atributy pošlapává?

Nabízejí se dvě vysvětlení: zaprvé to bylo skutečně naivní přijetí kapely, nebo režim chytře využil její vizuální podoby a prezentace a jen to použil pro svůj účel.
Jaromír Chlada
Koreanista

Laibach bývali osočováni z oslavování fašismu. Na podobné útoky odpovídali větou: „My jsme asi takoví fašisté, jako byl Hitler malíř.“ Před vystoupením v KLDR avizovali, že si veškeré politické poznámky odpustí. Zároveň dodali, že jsou prý smíření s tím, že svou show spíš rozzuří všechny mimo severokorejské hranice.

 Oficiální korejská hudební produkce jede podle hesla, že muzika má sloužit k propagandistickým účelům a nesmí vycházet ze Západu. Vystoupení Laibach  navzdory tomu mělo u Korejců veliký ohlas. Využití k výše zmíněným účelům kapela vítá. Vzhledem k nejednoznačnosti jejich hudby a vizuálního stylu ale Laibach režimní propagandisty varují, že tak učiní na vlastní riziko.